Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Obnova domu v Zádveřicích

Autor: Pavel Mudřík
Adresa: Zádveřice, Česká republika
Projekt: 2008 Realizace: 2008

Zadáním bylo dotáhnout rozestavěný dům, vzít v úvahu stav a možnosti, pokusit se vymanit jej z delší stagnace a konečně jej zabydlit netrpělivými majiteli. Lokace je zajímavou chaotickou strukturou vesnických domků na okraji východního Valašska. Stísněnost je zde příjemnou vlastností, k poklidnému životu však podmiňující ohleduplností sousedů.
Stopu domu zde otiskl starý, dřevěný dům, časem spadl a byl nahrazen novým, vyzdívaným objemem. Naším úkolem bylo pokračovat v okamžiku, kdy to majitelům dál nešlo.
Objem, i konstrukce jsme očistili od nánosů zbytečností. Využili jsme jednoduchostí základního objemu i standardního dispozičního uspořádání. K obdélníkové hmotě jsme přidali rámovou zastřešenou terasu a jasně tak definovali orientaci domu ve vtahu k těsnému okolí. Okolní stavbičky sklepa a kůlny jsme ponechali, byť se svou konstrukcí tváří velmi chatrně. Právě tyto zachraňují svébytnost prostoru domu s dvorkem a malou zahradou uvnitř staveb sousedních. Blízké okolí stavby (po plot), jsme dosypali zeminou a štěrkem, nechali tak vyznít samotné objemy staveb.
Stavba je opatřena tepelnou izolací; finiš pláště, včetně ostatních venkovních konstrukcí, tvoří nehoblované modřínové fošny, jen upraveny oleji. Okna jsou dřevěná-smrková, střecha Lindab. Výstupy a vstupy do domu jsou přes pororošty.
Uvnitř domu je zachována lapidárnost uspořádání se schodištěm ve středu dispozice. Schodiště je zavěšeným boxem, z půdního prostoru prosvětleným střešním, stávajícím světlíkem. Obytný prostor s kuchyní a integrovanou jídelnou je orientován čelním výstupem do zahrádky, bočním na zápraží - terasu. Půda je zatím řešena svobodně, s možností přepažení  stěnami. Zásadní je zde umístění koupelny s toaletou ve středu dispozice, s horním prosvětlením ve střeše. Světlo prozařuje jinak temnou část půdy. V prostoru je vymezeno střední schodišťovou zdí, krovem a prosklenými čely. Ložnice má krytou terásku. Zdálo by se, že interiér nenásleduje linii poklidnosti vnějšího výrazu stavby, je však ovlivněn přáním investora po barevnosti. Jsou zde použity standardní materiály, podlaha v prvním podlaží je dubová mozaika, na půdě jsou smrkové palubky, stěny omítané, s nátěry, obklady v koupelně-skleněná mozaika…
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 18.05.09
Návštěvnost: 100495 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
... Viktor Vlach 18.05.09 09:47
1 Michal Musil 18.05.09 10:22
pro architekta j,l 18.05.09 11:33
1* Tomáš Novák 18.05.09 22:48
pěkné, ale... Michal Just 19.05.09 00:58
excelentne Matej Farkas 19.05.09 21:47
1 Adam Jursa 20.05.09 11:26
líbi michal krejci 20.05.09 14:30
obklad modřínovými thy 20.05.09 21:27
1+ PavelS 21.05.09 10:41
paraaada! Pavel Nalezený 21.05.09 10:45
fajn.. Jiří Voborský 21.05.09 13:59
Chvalim Tomáš Vinopal 21.05.09 14:19
Kočka Jan Bauer 21.05.09 22:50
famózní, geniální, suprovní, bomba!! jj okocha 22.05.09 11:07
údržba fasády hellca 02.06.09 11:50
... Viktor Vlach 02.06.09 16:42
Pavel Mudrik A.J.K. 02.06.09 22:34
... ale pane A.J.K.... Viktor Vlach 03.06.09 09:36
konecne cowley 08.07.09 00:54
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.