Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Peresovo mírové centrum

Autor: Doriana Fuksas, Massimiliano Fuksas
Adresa: 2 Hashalom Rd, Jaffa, Tel Aviv, Izrael | mapa
Web: www.peres-center.org
Investor: Peres Centre for Peace
Realizace: 1999-2008 Zastavěná plocha: 2500 m²
Plocha pozemku: 7000 m²

Domovský přístav pro všechny námořníky a útočiště pro ztroskotané. Představit si místo, které není fikcí, ale skutečnost. Být odkázán Míru je značný závazek s hlubokým etickým významem.
Mír je stav duše, snaha: napětí a utopie.
Projekt vůle do budoucna je také výrazem naděje, že naše děti a budoucí generace budou žít v lepším světě. Mír nemůže být zavřený do nějakého obalu: je spíše pocitem klidu a naplnění, které lze sdělovat prostřednictvím místa nebo skrze architekturu.
Uvažoval jsem o řadě vrstev, budově znázorňující ČAS a STÁLOST ve vrstvách střídajících se materiálů představujících místa, která těžce trpěla. Výslednou navrstvenou kompozici tvoří beton z různých druhů písku a štěrku. Budova se zvedá z kamenného základu, shromaždiště odkud vedou dvě dlouhá schodiště k místu “odpočinku“, jehož velikost, výška a spousta světla dopadajícího shora nám pomáhá zapomenout na problémy světa a naplňuje nás pozitivním postojem, kterého je zapotřebí při našich schůzkách s jinými muži a ženami. Vnější plášť stavby tvoří střídající se vrstvy betonu a průsvitného skla. V průběhu dne bude průsvitné sklo propouštět světlo dovnitř a v noci naopak vysílat zpátky ven. Místo bude protknuto touto magickou představou s duchovním i konkrétním poselstvím.
Dnešní architektura se musí sama zasadit o pomoc, podat ruku při zvládání potíží s porozuměním. Tento projekt představuje dějiště setkání, debat, úvah a řešení.
Peresovo mírové centrum je hranol. Tvoří jej nepravidelně tvarované vrstvy ze skla a betonu stojící na jednolité základně: na jednom konci domu je vstup na parkoviště a na druhém je vstup pro pěší. V tomto místě se ze suterénu stává velké náměstí, prázdný prostor podélně rozřezaný dvěma souměrnými rampami vedoucími dovnitř centra. Tato tmavá část s nízkým stropem vede ke světlíku, který je otevřený přes celou výšku stavby, kde je umístěna umístěna knihovna. Odtud jsou jasně viditelně střídající se světlé a tmavé vrstvy; skleněné osvětlené z venku a betonové, v nichž se mísí další materiály a místní zemina.
Zbytek patra je navržen k tomu, aby se zde mohly konat různé aktivity Peresova mírového domu.
Další tři horní patra, každé o ploše 600 m² a výšce 3,4 m, jsou přístupná po schodišti a výtahy a obsahují přednáškový sál pro 200 diváků, kanceláře Peresova mírového centra a zasedací místnosti.
Massimiliano Fuksas Architetto
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 16.05.09
Návštěvnost: 29688 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
You forgot the israeli architect noamzv 25.05.09 07:47
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2014
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2014
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.