Dům & ateliér Bow-Wow

Dům & ateliér Bow-Wow
Adresa: 8-79 Suga-cho, Shinjuku-ku, Tokio, Japonsko
Realizace:2005
Užitná plocha:211 m2
Zastavěná plocha:60 m2
Plocha pozemku:109 m2


Jako je těžké působit současně na třech místech včetně univerzitní laboratoře, tak stejně usilovně jsme hledali místo pro náš dům s ateliérem, až přišel v úvahu 'pozemek ve tvaru vlajky'. Tento pozemek je zcela obklopen budovami a se silnicí je spojen pouze úzkým pásem země. Poněvadž na něm bylo těžké cokoli navrhnout nebo postavit, tak vyšel relativně levně.
Současně to byla také možnost zužitkovat naše minulé zkušenosti, kdy se nám dařilo proměnit složitou situaci v pozitivní charakteristiku domu. Našim cílem nebylo oddělit obytnou část domu od ateliéru. Dospěli jsme ke skladbě dvou spodních ateliérových pater a dvou horních poschodí s obytnou částí propojených schodištěm, jehož podesty po prostudování místních podmínek rozdělují dům do více výškových úrovní. Velikosti schodišťových podest se různí od 3 do 10 m². Mění se také typy schodišť, což dává každému prostoru jiný stupeň soukromí.
Aby šikmé obvodové stěny vyhověly místním předpisům, jsou také vnitřní sloupy v prvním a třetím podlaží zešikmeny, což následně ovlivňuje chování lidí uvnitř domu. Nečekaně tím vznikly prostory, které inspirují naši představivost a vybízejí, jak je dále využít. Vykopali jsme studnu a vodu z ní využíváme pro sálavé chlazení a vytápění. Voda ze studny je čerpána na střechu, odkud pak stéká po obvodovém plášti a tím v létě ochlazuje stěny. Obvodový plášť tvoří asfaltové pásy posypané drtí pomáhající zadržovat vodu. Je zábavné uvažovat o stavbě jako o mohutné potící se skále se saní ukrytou unitř v podobě vodní žíly, která občas zableskne mezi domy. Na vrcholku “skály“ budou zasazeny rostliny a na přístupové cestě “stožáru vlajky“ bude vysoký strom a lavička.
Atelier Bow-Wow
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Atelier Bow-Wow