Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Společenská hala ČVUT

Autor: CUBOID ARCHITEKTI s.r.o. | Aleš Papp, Milan Vít, Magdalena Pappová
Adresa: Karlovo náměstí, Praha, Česká republika | mapa
Investor: České vysoké učení technické v Praze
Projekt: 2006-07 Realizace: 2007-08
Zastavěná plocha: 215 m²

Nová společenská hala vznikla na místě bývalých laboratoří z 30. let 20. století ve dvoře tvořeném třemi křídly neorenesanční budovy architekta Ignáce Ullmana a uzavřeném z jižní strany barokním křídlem bývalého proboštství křížovníků. Smyslem jejího vzniku bylo vytvoření centrálního společenského prostoru, jako místa setkávání a odpočinku studentů a pedagogů fakulty strojní a elektrotechnické ČVUT.  Jde o druh prostoru, který areál ČVUT na Karlově náměstí, přes svoji rozsáhlost, dosud postrádal. Hmota haly je navržena tak, aby návštěvníkům umožnila svými prosklenými fasádami a prosklenou střechou vnímat krásu okolních budov a současně jim poskytla komfort soudobé stavby. Hala je navíc jediným bezbariérovým propojením Karlova náměstí s dvorem ČVUT.
      Hala je skleněný transparentní kvádr nesený subtilní ocelovou konstrukcí. Geometrie tří rovnoběžných konstrukčních os, mezi něž jsou vloženy dvě osy diagonální, vytváří na styku sklonitých  střech s plochami šikmých vazníků přirozené spádování dešťových žlabů, zapuštěných v opláštění vazníků a odvodněných vnitřkem nosných sloupů. I všechny ostatní systémy technického vybavení jsou skryty  - sprinklery opět v  opláštění vazníků, topná tělesa v kanálech podél fasády, doplněná vytápěnou podlahou.
      Tvarosloví nové haly a použité materiály - ocel, sklo, beton, kontrastují s historickou architekturou. To se projevuje i při průchodu z neorenesanční vstupní haly spojovacím železobetonovým tunelem. Chladnou důstojnost použité oceli, skla, betonu a kamene doplňuje teplá přírodní barevnost smrkových lavic a stolů. Svými rozměry nábytek reaguje na monumentalitu jak vlastní haly, tak i okolních budov. Jeho materiál, masivní smrk napuštěný olejem, dokáže stárnout a přiměřeně absorbovat tvořivost studentů. Sražením lavic k sobě navzájem pak vznikne pódium. Přirozeným pokračováním interiéru haly je zejména v letních měsících okolní dvůr, který nabízí studentům svá příjemná stinná zákoutí.
      Výstavbě společenské haly předcházela obnova vstupních partií původní neorenesanční budovy na Karlově náměstí a její přímé propojení se vstupem do stanice metra. Po odstranění všech stavebních úprav z druhé poloviny 20. století bylo nutno nově zasklít portály do náměstí a obdobně vyřešit i nový portál směrem ke stanici metra. Samostatným objektem je vrátnice ze skla a betonu, která je, stejně jako vystavený parní stroj, předmětem instalovaným do haly, který s ní kontrastuje, ale  nekonkuruje jí. Celý prostor je nasvětlen odrazem přes zaklenutý strop měkkým nepřímým osvětlením.
Projekt
Fotograf
Radovan Boček
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 27.04.09
Návštěvnost: 54556 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.