Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Minnaert

Autor: Neutelings Riedijk Architects | Willem Jan Neutelings, Michiel Riedijk
Spoluautor: West 8
Adresa: Leuvenlaan 4, De Uithof, Utrecht, Nizozemí | mapa
Web: www.phys.uu.nl/~minnaert
Investor: Universiteit van Utrecht
Náklady: 10 000 000 Euro Projekt: 1994
Realizace: 20.05.1996 - 24.10.1997 Užitná plocha: 9000 m²

Jedna ze staveb vysokoškolského komplexu v Utrechtu. Nezaměnitelný podpis architekta v podobě nosných písmen nápisu, autor již v minulosti navrhoval tiskárnu v Ede, kde se tento motiv přímo vybízel. Podivná žilnatost fasády, zajímavý interiér s tekoucí vodou ze stropních výsosek (ušetřilo se za okapy) a vagónkové kóje.
Jan Kratochvíl, 2004

Výrazně tvarovaný Minnaert s rudou fasádou porostlou “žížalím“ dekorem lze v univerzitním campusu, který vychází z masterplanu Rema Koolhaase, jen stěží přehlédnout. Budova leží v severozápadní části areálu Noordwesthoek a slouží k vzdělávacím a výzkumným činnostem fakult přírodních věd, fyziky a astronomie, matematiky a informatiky. Název školy vznikl na počest Marcel Gilles Jozef Minnaert (1893-1970), což byl významný belgický astronom, který v roce 1918 založil na utrechtské univerzitě výzkum zabývající se fotometrií. Vstup zvýrazňují písmena “Minnaert“ s výškou přes celé podlaží, za nimiž je kryté parkoviště pro stovky jízdních kol.
Jako součást projektu museli architekti splnit také následující kritéria: „nová stavba musí vzniknout s těmito konkrétními ekologickými omezeními – kompaktní hmota, ekologické materiály, přirozená ventilace, rekuperace tepla, krátkovlnné osvětlení, využití systému šetřícího vodu a restaurace s pozitivním vlivem na životní prostředí.“ Jednou z nejviditelnější částí splňujících ekologické podmínky zadavatele je netradiční způsob využití dešťové vody k ochlazování stavby, kdy je voda ze střechy sváděny masivními žlaby do bazénu uvnitř stavby.
Autor: Jan Kratochvíl, 31.07.07
Návštěvnost: 48429 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.