Dům 147 v Somosaguas

Dům 147 v Somosaguas
Autor: A-cero
Adresa: Somosaguas, Madrid, Španělsko
Realizace:2008


Španělská architektonická kancelář A-cero, kterou vede Joaquin Torres, postavila na okraji Madridu nový dům, který v sobě snoubí designerský rukopis a řemeslné zkušenosti získané v uplynulých letech. Z estetického hlediska lze tento dům řadit mezi projekty, které začala kancelář navrhovat po svém rozšíření do zahraničí na místa jako jsou Dominikánská republika nebo Dubaj. Dům se vyznačuje větší spletitostí vnitřních prostorů a použitím tvarů zdůrazňujících vztah mezi architekturou A-cero a současným sochařstvím. Dům s převládajícími stylizovanými křivkami a smělými tvary na první dojem jasně ukazuje svůj záměr, což je harmonicky souznít s přirodním kontextem, ale zároveň si chce podržet svůj moderní charakter. Horizontální hmoty se vrší jedna na druhou až vznikla vrstevnatá budova, která působí jako přírozený zemský útvar. Aby byla nerostná analogie dotažená do konce, vytváří fasády domu tmavý texturovaný beton.
Dům svojí formou a schopností pojmout přírodní i uměle vytvořené věci připomíná práce minimalistického sochaře Davida Nashe nebo landartové dílo.
Vnitřní prostory tvoří rozmanitý stavební program, který je vyřešen velmi komplexní řadou na sebe navazujících místností o různých výškách a na různých úrovních jakož i za pomoci specifických tvarů některých prostorů. Spodní úroveň domu obsahuje hlavní obytnou halu - se zvlněným stropem zdůrazňujícím jeho důležitost -, obývací pokoj, jídelnu, ložnici, tělocvičnu, vnitřní bazén, kuchyni a servisní místnosti. V horním podlaží je pod dlouhým zvlněným stropem umístěn malířský ateliér, který je zaplaven denním světlem a nabízí nejlepší výhledy do okolní krajiny. Sklep domu je věnovaný zdraví a volnému času. Je sem umístěn bar, herna, odpočinková místnost, masáže, promítací sál, sklep a tělocvična.
Místosti jsou zcela oproštěny od sloupů a dalších prvků, které by mohly narušovat jejich plynulost a otevřenost. Tuto stránka má ještě intenzivněji navozovat použití světlých materiálů v interiéru. Na podlahách jsou položeny velkoformátové bílé keramické dlaždice a povrchy v koupelně jsou z bíle emailovaného hliníku.
A-cero
12 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Nádhera
Václav Kosnar
23.04.09 08:21
volne ruce
billy_jones
23.04.09 09:06
Žasnu
834276
25.04.09 11:51
Design a řemeslo
Jan Bauer
26.04.09 11:56
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od A-cero