Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
LOGIN  (permanent)
User:
Password:
Lost password?
New user registration
archiweb

SEARCH   in      
Cloud Tower

Architect: the next ENTERprise - architects
Location: zámek Grafenegg, Grafenegg, Austria | map
Web: www.grafenegg.at
Client: Grafenegg Kultur Betriebsgesllschaft
Completion: 06.2007 Competition: 02.2005

Open-air pavilion Grafenegg
The castle grounds of Grafenegg are almost 250 years old. Every period has left its traces, and this stylistic variety is one of the reasons for the park's appeal. The area, with the castle and moat at its centre, has a size of approx. 31 ha. The park and its dendrological collection are open year round and are accessible from two main entrances on the West and East side.
The open-air pavilion to be erected in the park is used as a stage during festival season in summer, and as an attraction for excursionists and flaneurs — similar to the gazebos in historical landscape gardens, which were designed as a destination or a stop-over on extended walks.
The pavilion is part of a relational field, recontextualizing the existing elements of the ensemble: the 'new' entrance, the riding school, the castle, the 'Black Gate' and the 'Große Senke' (lit. transl.: large depression). With great ease the pavilion inserts itself into the landscape and, through its topographical configuration, reinterprets formal elements of the landscape garden — the play with perspective and visual relations, with contraction and expansion, with enclosure and opening.
The 'Schneise' (loosely translated: an incision in the landscape) creates a vista linking the riding school to the 'Black Gate', and serves as an entrance to and a passage through the auditorium area. The staging of views and spatial sequences, the framing and hiding of points of attraction, often achieved by the meandering layout of paths in the traditional landscape garden, is a theme taken up by varying the elevation of the incision to achieve this effects. Coming from the castle, the visitor is enticed to proceed by the silhouette of the 'cloud tower', visible behind the artificial mound. Immersing himself into the incision, he tunnels through the hill and — after passing this deep narrow — enters the wide arena of the auditorium and the stage, the 'cloud tower' of the stage roof suspended above it.
The basic rule of acoustics for open-air stages, 'what you see is what you hear' serves as a cue to explore affinities between perspective and acoustic space. The topography of the existing depression - the 'Große Senke' - is amplified by modeling the terrain. Artificial hillocks are created by further excavating the depression and subsequently redistributing the soil at its perimeter. Clearly distinguished from the natural terrain by their geometry, stage and auditorium nonetheless merge fluidly with the topography of the site. The stage roof is designed as an autonomous, sculptured object. Suspended above the landscape on a level with the tree canopies, it is placed among the groups of trees as if it were one more of them. The shiny metal surface on the outside reflects the sky and the trees, turning into a cloud-tower.
the next ENTERprise - architects
Author: Petr Šmídek, 18.03.09
Attendance: 33414 readers
Share: 
Send link to this page by email
Your name Your e-mail address
Message
Addresses  (comma separated)
Comments
Subject Author Date
show all comments add comment
Job find
Actuals
Event calendar
arrow
August 2014
arrow
Daily news
e-SHOP
BLOG - last articles
Last comments
BLOG - last comments
TOPlist © archiweb.cz 1997-2014
All materials shown on this web site are subjected to copyright (No.121/2000 Sb.). Any publication or distribution of the content is forbidden without a written consent of the provider.
archiweb.cz uses news agency reports of ČTK, which stipulates all copyright. Any publication or distribution of the content from ČTK sources is forbidden without a written consent of ČTK.