Přestavba bytu Praha-Vinohrady

Přestavba bytu Praha-Vinohrady
Realizace:2005
Užitná plocha:85 m2
Náklady:1 200 000 CZK


Ponechali jsme standart bytu 3+kk, ale razantními zásahy, jako jsou velké otvory do vnitřní nosné zdi, vestavěný nábytek a snížené podhledy jsme zásadně změnili prostorové uspořádání bytu. Původní disposici samostatných místností s chodbou jsme spojili do jednoho centrálního obytného prostoru s vestavěnou ložnicí, ze kterého je přístupná předsíň a kuchyně - snížené zálivy s úložnými prostory v podhledu, a rohový pokoj. Zvětšená koupelna je průsvitnou skleněnou stěnou přisvětlena denním světlem z předsíně.
Velkorysé proporce prostorů, rozměrné formáty lesklých laminových desek, jemné kontrasty lesklých a matných bílých povrchů, obyčejná zářivková tělesa skrytá do stavebních drážek, plochá topná tělesa zapuštěná v nice parapetu, stejně jako parkety napuštěné olejem a několik drobností - dřez nalepený pod tenkou umakartovou desku, to vše pozvedlo standart bytu na požadovanou úroveň.
Veškeré technické vybavení, úložné prostory, ale i detaily a napojení povrchů, ustupují za hranici čistého prostoru místností, do nik a drážek ve zdivu. Nejde o technologicky náročný výtvarný minimalismus, ale o promyšlené konstruování návazností hrubých zednických prací na přesné zámečnické výrobky skrytých rámů dveří. Do takto zpřesněné hrubé stavby je snadné vestavět truhlářské výrobky s přiznanými bezlištovými styky, případně navázat jejich velikost na spárořez dlažeb a obkladů. Výsledný prostor očištěný od čehokoli co by rušilo jeho jasně vymezený tvar může klient svobodně zařídit nábytkem.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Tomáš Straka, Jan Srna