Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Obytný soubor Kingo

Autor: Jørn Utzon
Adresa: Holger Drachmannsvej, Kingosvej, Helsingør, Dánsko | mapa
Realizace: 1956-58

© Arne Magnussen & Vibeke Maj Magnussen
Jørn Utzon je známý svými bytovými návrhy připomínajícími tradiční dánská obytná stavení se čtyřmi částmi uspořádanými kolem centrálního dvora. Utzonův vlastní dům v Ålborgu měl před vchodem malou zahradnickou školku. Ostatní sousedé měli chatky, boudy nebo nějaký přístřešek pro různé činnosti – chování králíků, stavbu lodí nebo jen pro uskladnění sezónních věcí. Utzona při navrhování obytného souboru Kingo také inspirovaly jeho znalosti orientální architektury. Zjistil, že v Číně jsou obytná stavení zcela uzavřená ke svému okolí a otevřená do centrálního dvora. Zpozoroval také, že v Turecku stavební zákon zakazuje, aby jakákoliv stavba bránila ve výhledu stávajícím stavbám.
Po návrhu sídliště, které nebylo realizováno, Utzon zašel ke starostovi Helsingøru s návrhem atriového bydlení. Utzon starostu přesvědčil, že bude schopen svůj projekt postavit za stejnou cenu, za jakou v té době vznikaly nepříliš kvalitní sídliště.
Na starostův příkaz byl Utzonovu projektu poskytnut devíti akrový pozemek s rybníkem a mírnými pahorky. Utzon nechal stavební firmou vybudovat jeden ukázkový dům, který měl tak velký úspěch, že nakonec bylo postaveno 63 domů (o rozloze 100m²). Zároveň bylo splněno nařízení stanovené vládou, že se náklady na stavbu musí držet pod určitou úrovní, aby na ně dosáhly i nízkopříjmové dělnické vrstvy. Všech 63 domů bylo postaveno v řadách, zároveň však sledují zvlnění terénu a poskytují každému domu určitý výhled jakož i co možná nejlepší orientaci k slunci a ochranu před větrem.
Utzon rád popisuje uspořádání svých domů jako “květy na větvi třešňového stromu, kde se každý otáčí za sluncem.“ Půdorysy jednotlivé domů jsou uspořádány do písmene L s obývacím pokojem a studovnou v jedné části a kuchyní, ložnicí a koupelnou v té druhé. Zbývající strany tvaru L uzavírají zdi s proměnnou výškou.
komentář výboru Pritzkerovy ceny
Autor: Petr Šmídek, 14.03.09
Návštěvnost: 38771 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.