Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Österreichische Postsparkasse

Autor: Otto Wagner
Adresa: Georg Coch Platz 2, Vídeň, Rakousko | mapa
Web: www.pskbank.at
Realizace: 1904-06, 1910-12 Soutěž: 1897, 1903

Projekt Poštovní spořitelny Wagnerovi splnil sen postavit, podobně jako jeho učitelé, na vídeňské Ringstrasse alespoň jeden svůj projekt. Spořitelna zabírá celý městský blok a hlavní vstup do ní je z malého náměstí Georg Coch Platz ústícího do Ringstrasse.
Progresivně se rozvíjející bankovní instituce, kterou pomáhal v roce 1883 založit kontroverzní německý ekonom Georg Coch, se měla stát alternativou pro drobné střadatele. Prostory dominikánského kláštera, kam se po pár letech existence spořitelna přestěhovala, přestaly brzy dostačovat, a proto se v roce 1897 uskutečnila první soutěž. Teprva až z druhého kola uspořádaného v roce 1903 vzešel vítězný návrh, který se v následujících dvou etapách zrealizoval. Jedním z důvodů, proč se v roce 1903 rozhodla císařská poštovní společnost pro Wagnerovu architekturu byla rychlost, nízké náklady a snadná údržba jeho návrhu. Určitou roli hrála také image banky, která ji měla odlišit od ostatních soupeřů na poli bankovnictví. Otto Wagner, který prosazoval funkčnost staveb a zříkal se napodobování historických vzorů, byl jak architektem rakouského mocnářství, ale také stavitelem nové doby. Wagnerova revoluční architektura se výborně hodila i pro reakční politiky, jakými byl Georg Coch.
Na fasádách bylo upuštěno od klasických architektonických prvků. Hladký obklad z bílých mramorových desek ze Sterzingu připomíná bosáž a hliníkové “knoflíky“ jen zdánlivě fixují desky k fasádě. Ve skutečnosti jsou totiž duté a tvoří jen geometrizující ornament. Prosklenou kovovou markýzu nad vstupem podpírají subtilní kovové sloupky. Vstupní halu se širokým schodištěm zdobí po císařova busta – symbol starého mocnářství, na druhou stranu chůzi po schodišti ulehčovalo moderní zábradlí z aluminia. Kompletně prosklená hala s bankovními přepážkami, luxferová podlaha prosvětlující přízemní podlaží se sejfy a hliníkové výduchy vzduchotechniky byly na svou dobu též nevídanými počiny. Jedním z důvodů, proč se klient rozhodl pro Wagnerovu architekturu, byla také rychlost, nízké náklady a pozdější snadná údržba. Hliník byl velmi drahý materiál a tak, aby ušetřilo, obalovaly se jím prvky ze dřeva a kovů.
Autor: Petr Šmídek, 06.03.09
Návštěvnost: 24377 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Otto, ondrejcisler 06.03.09 01:33
pravda Vích 06.03.09 10:25
Österreichische Postsparkasse Václav 06.03.09 11:48
Web Barbora 12.03.09 22:47
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2014
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2014
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.