Vila s 'podstavbou'

Vila s 'podstavbou'
Adresa: Kolodvorska cesta, Bled, Slovinsko
Projekt:2001
Realizace:2001-03
Užitná plocha:1200 m2
Plocha pozemku:20000 m2
Náklady:2 500 000 Euro



Projekt vily se 'spodní' přístavbou představuje rozšíření domu z 19. století nacházejícího v překrásném alpském letovisku na břehu jezera Bled. Historická vila i okolní krajina jsou pod přísnou ochranou Ústavu národního dědictví. Klientovým hlavním požadavkem bylo rozšířit hlavní obytný prostor na dvojnásobek stávající vily a navíc, aby většina místností byla orientovaná směrem k jezeru. Klient vyzval několik architektů, aby přišli se svými řešeními.
Nejtěžším úkolem bylo najít způsob, jak začlenit novou 700 m² přístavbu při akceptování všech omezení, které si vyžadovala vila i okolní krajina. Náš návrh umístil všechny nové prostory pod přízemní podlaží stávající vily. Rozšíření vytváří kolem domu kruhovou základnu, “polštář” zakrytý terénem. Při pohledu od jezera se polštář ztrácí v okolní krajině. Fasády polštáře jsou kompletně prosklené s výhledem na jezero. Podlaha je utvářena v souladu s venkovním terénem (± 50 cm). Nerovnosti jsou využity k určení lokace a rozčlenění velkého a otevřeného přízemí. Ze střechy polštáře se stala terasa se zahradou pro horní podlaží, kam je umístěna dětská část domu.
Do nové přístavby byl umístěn hlavní obytný prostor (pomocná kuchyně, jídelna, televizní prostor, místo s krbem, pro poslech hudby, knihovna a pracovna). Každodenní obslužné prostory jako například šatny, hlavní kuchyně a koupelna pro hosty jsou umístěny za sklepními zdmi původní vily. Garáže s dílnou jsou ukryty pod zemi mimo hlavní hmotu polštáře. Z původní vily se stala soukromá klidová zóna s dětským prostorem v prvním poschodí a nejvyšším patrem vyhrazeným pro rodiče.
Hlavní vstup do domu je z malého nádvoří a navíc je umístěn mimo centrální osu domu; vstupuje se do něj z boku ze starých sklepů odhalených v nové části části. Poté se projde kolem zakřivených ramp a pod schodištěm, kde se otevírá třípodlažní hala představující jádro historické vily, zatímco zorná osa vás navádí směrem k jezeru do nové obytné části domu. Zakřivené schodiště vymezuje jednotlivé části, propojuje starou a novou část a sehrává úlohu hlavního komunikačního jádra v domě. Všechny místnosti a volné prostory jsou spojeny se schodištěm a centrálním halou.
Ekologické faktory – veškeré části nového rozšíření kolem stávající vily se svojí zelenou střechou začleňují do okolního terénu.
OFIS arhitekti
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
NO COMMENT
marian
19.02.09 06:31
Pro koho to je?
tomas70
19.02.09 09:00
2,5
mufna
19.02.09 11:16
wow
Jan Kabeš
23.02.09 09:16
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od OFIS arhitekti