Dům 'D'

Dům 'D'
Adresa: Šaleška 2a, Velenje, Slovinsko
Realizace:2003-06
Užitná plocha:341 m2
Zastavěná plocha:250 m2
Náklady:500 000 Euro


Velenje je páté největší slovinské město ležící šedesát kilometrů severovýchodně od Lublaně. Průmyslové město se 33 000 obyvateli proslavila především značka Gorenje vyrábějící kuchyňskou techniku.
Dům “D“ se nachází v obytné čtvrti na okraji Velenje, kde všechny okolní stavby spojuje jedině to, že jsou umístěny na příkře se svažujícím svahu. Zdejší rodinné domy jsou výsledkem víkendových kutilů než skutečných architektů. Životní styl klienta se výrazně lišil od většiny místních obyvatel, a proto měl být také jeho dům co nejvíce odloučen od okolích staveb. Architekti se přesto pokusili při navrhování pracovat s kontextem a našli cestu jak zapojit dům do okolního prostředí. Zadání bylo podobné, jako když navrhujete dům na pobřeží, kde se má nabízet nerušený výhled na moře a nemít ani ponětí o svých sousedech. Pro dům ve Velenje použili Sadar s Vugou princip “do sebe zapadajících průčelí“ se čtyřmi různými fasádami. Každý z pohledů má svůj vlastní charakter, ale přesto do sebe zapadají. Dům se vznáší nad příjezdovou cestou a již zdaleka svou neobvyklou formou přitahuje pozornost. Pětice pruhů obalujících dům odkazuje svérázným způsobem na pro okolí tolik typické sedlové střechy. Proměnlivé pásy jsou zamyšleny jako impuls, který měl odstartovat proměnu tradičního bydlení na periferii, jehož cílem však nebylo vytvořit nedostižný luxus.
Příkrý svah si vyžádal výškové rozložení domu do pěti poschodí. Spodní patro slouží jako garáž a provozní zázemí domu, další dvě poschodí jsou určeny dětem a ve dvou nejvyšších úrovních žije manželský pár. Na zvýšenou obytnou zónu přímo navazují dvě terasy: sluneční terasa s bazénem a stinná terasa se zahradou. Z vykonzolovaného obývacího pokoje se otevírá panoramatický výhled do údolí. Obytná část je vyzdvihnutím nad střechy okolních budov chráněna před nežádoucími pohledy zvenčí.

Vzájemně spojená průčelí
Pět rozdílných pruhů umístěných do příkrého srázu vytváří čtyři různá průčelí domu “D“.
Abstraktní průčelí složené z pásů uzavírajících výhledy směrem na východ, kalifornská fasáda, s odvážnou konzolou ve spodní části domu, provensálská fasáda, kde se dům otevírá směrem k bazénu, na terasu a do okolní zeleně. Čtvrtá fasáda domu nese místní rukopis a vztahuje se k sousedním domům. Všechny výše zmíněné domovní fasády se proplétají jedna v druhou. Dvě fasády se slučují aniž by ztrácely svůj vlastní charakter a tím vznikl sekvencovitý zážitek.
Různorodost čtyř domovních fasád se rozpíná do rozpoznatelných mikroprostředí, které určují identitu domu: garáž, maskovaná v podzemí, vstup do domu vykonzolovaným bazénem, odraz okolí ve velkých prosklených plochách průčelí domu, plynulý prostor obývacího pokoje, který je osvětlován škvírami mezi pruhy, kuchyně vybíhá ven z domu, tím pádem zastiňuje slunnou terasu, koupelna s ložnicí v horním patře jsou spojeny balkonem,
Dům “D“ je zasazen do velice různorodého polovenkovského slovinského prostředí. Svou mnohoznačností lehce navazuje na okolní domy, které mají typickou sedlovou střechu, ne moc velké okna a alespoň jeden balkon.
Horní část ocelové rámové konstrukce s obytnou-plaveckou-zábavnou plošinou je zavěšená na zeleně natřeném a zelení porostlém betonovém soklu. Po přístupové cestě vnímáte dům zespodu. Sled jednotlivých tvarů zdůrazňuje jedinečnost domu v celém okolí.
Můžete si představit, jake si rodina klienta užívá opalování na bazénové plošině nad střechami sousedních domů s výhledem na slovinskou pahorkatou krajinu.
SVA
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pochvala
Světlana
12.02.09 05:19
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od SADAR+VUGA