Dům D

Dům D
Adresa: Rožna dolina, Cesta IX, Lublaň, Slovinsko
Projekt:2005-07
Realizace:2007-08
Plocha pozemku:628 m2


© Miran Kambič
Dům D se nachází ve věhlasné vilové čtvrti Rožna dolina nedaleko centra Lublaně. Stavební program určoval specifický životní styl klienta. Bezdětný pár si přál dům s jedním obývacím pokojem, jednou ložnicí a tělocvičnou. Navzdory jednoduchým požadavkům, byl úkol velmi komplikovaný – na relativně malém pozemku bylo vyžadováno příliš mnoho funkcí. Velká část domu je proto ukrytá pod zemí a tváří svůj vlastní vnitřní svět odloučený od okolí.
Každé poschodí domu nabízí jinou úroveň soukromí a vztah k okolnímu prostředí. Podzemní tělocvična zahrnující pracovnu, posilovnu, saunu, plavecký bazén, hudební místnost a tři atria vytváří rozměrnou základnu domu pokrývající téměř celý pozemek. Ve spodní části přerušované atrii se odehrává neustálá interakce vnitřních a vnějších prostorů. Jednotlivé místnosti a plavecký bazén jsou rámovány skleněnými stěnami, které umožňují dennímu světlu pronikat hluboko do interiéru.
V prvním poschodí se nachází obývací pokoj s recepcí, otevřenou kuchyní a jídelní zónou, která pak pokračuje na venkovní terasy a zdvojnásobuje celkový prostor. Ozeleněná atria, která lze obcházet, působí jako malé zahrady nabízející letmé pohledy do spodní části. Z teras je výhled do sousední neupravované zeleně, která je pod ochranou a ve vlastnictví města, z níž se stává 'vizuální rozšíření' zahrady domu.
V horním patře s ložnicí a sanitárním příslušenstvím se objevuje další plynulý přechod mezi vnitřkem a vnějškem, kde terasa má stejnou plochu jako ložnice. Z této terasy je panoramatický výhled směrem na město a okolí. Dům je koncipován jako řada pečlivě uspořádaných prostorových sekvencí počínaje předzahrádkou. Tato zahrada je otevřená, není oplocená jako zahrady v sousedství a vytváří téměř poloveřejný prostor, který náleží současně ulici i domu. Venkovní plošina z broušeného betonu – určitý druh vstupního prahu – vede k pozvolnému schodišti vedoucímu do úrovně obývacího pokoje domu. Různé oblasti využití uvnitř domu jsou mezi sebou odlišeny také použitím různých materiálů. Teracové podlahy vyznačují spíše veřejné zóny, zatímco soukromé oblasti mají dřevěné podlahy z douglasky.
Celý dům je postaven z betonu, což umožnilo vytvořit dlouhé rozpony a ohromné prostory. Beton byl odlit na místě a poté byl opískován a vyleštěn, aby odhalil sedimentační povahu materiálu. Dům z venku působí tajemně a výrazně se odlišuje od okolních domů. Uzavřený kubický tvar s uliční fasádou z leštěného betonu neodhaluje nic z přepychového světa ukrytého uvnitř.
bevk perović arhitekti
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Socha
A.J.K.
05.02.09 12:36
;-)
Jan Mráz
05.02.09 12:47
sss
novotný
05.02.09 02:34
jan mráz:
michal tutter
05.02.09 03:12
:-/
MP
05.02.09 04:55
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od bevk perović arhitekti