Přestavba chaty v Dolní Lhotě

Přestavba chaty v Dolní Lhotě
Projekt:2007
Realizace:2007-08
Užitná plocha:143 m2
Zastavěná plocha:83 m2
Obestavěný prostor:730 m3


Spolupráce: Ing. Pavel Krampla

Chata byla postavena asi v 60. letech minulého století, jako jedna v řadě podobných rekreačních objektů pod lesem a nad silnicí vedoucí z Dolní Lhoty do Luhačovic. Výběr místa, za obcí, na kopečku a s výhledem do údolí, stejně jako míra zastavěnosti a počtu chatek seřazených vedle sebe podél polní cesty učinil i po letech z této lokalitky příjemné místo pro typicky českou chatařskou rekreaci.

Noví majitelé při koupi netušili nic o kvalitě stavebního řemesla staveb realizovaných metodou fušek po práci, ani o tom co to znamená tyto stavby rekonstruovat. Přesto se na nás obrátili se záměrem tuto stavbu zásadně přebudovat, zachovat rekreační charakter a zabezpečit zcela jiný standart bydlení.

Výchozí kvalitou, pro kterou se tento cíl mohl zdařit bylo místo - klidné, léty již prověřeno a obklopeno vzrostlou zelení. Stavba samotná byla poměrně standardním, často používaným modelem chatek té doby. Stavební úroveň materiálů a jejich použití na všech částech stavby byl z dnešního pohledu velmi špatný. Bylo nutno změnit téměř vše. Jistěže otázka, zdali ještě má smysl takovou stavbu rekonstruovat, nebo zbořit a postavit novou byla z počátku mnohokrát diskutována. Nosné zdivo bylo škvárobetonové a cihelné, stropy byly hurdiskové, krov fošinkový s obklady sololitu.

Stále ještě se však jedná o rekonstrukci.
Fundament suterénu byl ponechán, dispozičně přehodnocen na vstupní partii s dislokovanou ložnicí s koupelnou a stavebně ošetřen. S prvním podlažím je propojen novým schodištěm. První podlaží je provázáno se zahradou a okolím výhledy do všech stran. Zde byly provedeny největší dispoziční počiny: venkovní visutá terasa byla zapojena do vnitřního prostoru zabalením obvodovým pláštěm, její dřívější význam výhledů dolů do údolí byl vyjádřen velkorysými širokými posuvnými okny. Zde na niveletě tohoto podlaží bylo třeba rozšířit užitnou plochu. Provedli jsme rozšíření vysunutím části podlaží na ocelové traverze. Zde se vlezla koupelna s wc a část kuchyně, která je otevřena do polí okny bez parapetů. Obytný prostor jsme otevřeli, kuchyňku umístili blízko výstupu na terasu, aby v létě byla dostupná ze zahrady a stala se tak součástí stolování venku na vzduchu, mezi stromy. Podkroví bylo nevyhovující svými rozměry, přístupem i konstrukcí. Bylo zcela nahrazeno novou konstrukcí. Zde vznikly dva pokojíky s teráskou. Obvodový plášť stavby byl postupným dostavováním nekompaktní a tepelně nevyhovující. Záměrem bylo vytvořit stavbu s  kompaktní hmotou, bez náznaku přiznané adice. K tomuto jsme se přiblížili celoplošným přepláštěním veškerých obvodových nových i starých konstrukcí dřevěným tepelně-izolačním sendvičem s finálním povrchem z modřínových nehoblovaných fošen bez lakované úpravy, ve fasádě jsou použita dřevěná okna. Tepelně-fyzikální vlastnosti stavby byly těmito zásahy zásadně změněny. Stropy nad prvním podlažím jsou nové, ocelo-dřevěné. Podlahy v celé chatě jsou z masivních modřínových prken. Okolí stavby bylo zatím jen málo upraveno. Byly povětšinou ponechány ovocné i ostatní stromy, ale ještě se nepodařilo provést kultivaci okolí a nahradit některé původní artefakty jako altán, hrazení aj. novými, jednoduššími prvky. Interiér také není dokončen, přesto má chata za sebou několik rekreačních pobytů a soudě podle ohlasů uživatelů měla tato rekonstrukce smysl.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ano
A.J.K.
07.01.09 09:12
pěkné
hk
07.01.09 10:17
la bomba
Tomáš Novák
08.01.09 01:30
to muzu
08.01.09 10:31
smouli domek jak se patri
Jan Sommer (hles z hnoje)
08.01.09 11:59
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Pavel Mudřík