Walden 7

Walden 7
Adresa: C. Reial 106, Sant Just Desvern, Barcelona, Španělsko
Realizace:1970-74
Užitná plocha:31140 m2
Zastavěná plocha:5250 m2


Walden 7 je posledním projektem na téma “město v prostoru“ (City in the Space), kterým se Bofillova kancelář zabývala na přelomu 60. a 70. let minulého století. Obytný komplex leží na západním okraji Barcelony ve čtvrti Sant Just Desvern v areálu staré cementárny, jejíž továrnu si Bofill přestavěl na vlastní dům s ateliérem. Z původního projektu byla nakonec postavena jen hlavní část, kterou tvoří 1100 modulových jednotek o rozměrech 5,3 x 5,3 x 2,5 m. Šestnáctipatrová budova zabírá pozemek o rozloze 5250 m². Dvoupodlažní modulové kostky o hraně 5,3 metrů jsou nad sebou vyskládány v osmi úrovních. Každá buňka je mírně posunutá, z čehož vznikly různé zajímavé prostory. Spodní čtyři kostky jsou orientovány převážně do chodeb, hal a galerií ve vnitřním dvoře, zatímco horní čtyři kostky jsou svými balkóny a terasami orientovány směrem ven. Kvůli snazší orientaci v labyrintu vnitřních komunikací nesou vnitřní chodby a přemostění své vlastní názvy.

Walden 7 se inspiroval místní vernakulární architekturou. Tuto pozoruhodnou obytnou budovu tvoří čtrnáctipatrový cluster bytů uskupených kolem pětice dvorů. Až na několik málo výjimek mají všechny byty pohled do okolní krajiny i do vnitřních dvorů. Pro mnohapatrovou stavbu je charakteristický systém přístupových mostů a balkonů, které vytváří řadu různých pěších zón a vyhlídek. Fasády vytváří dojem velké rudé pevnosti. Budovu s okolím spojují velká okna s výškou přes několik podlaží. Stěny vnitřních dvorů jsou vymalovány fialově, žlutě a sytou modří. Jednotlivé byty, které jsou sestaveny ze čtvercových modulů o ploše 30 m², jsou navrženy v mnoha různých velikostech od jednomodulové garsonky až po čtyřmodulové apartmány, které jsou jednopodlažní nebo dvoupodlažní.
Celkový stavební program tvoří 446 bytových jednotek, veřejné prostory, společenské místnosti, herny, bary, obchody v přízemí a dva plavecké bazény na střeše.
Ricardo Bofill – Taller de Arquitectura
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Ricardo Bofill Taller de Arquitectura