Centrum současného umění DOX

Centrum současného umění DOX
Adresa: Osadní 34, Holešovice, Praha, Česká republika
Investor:DOX Prague, a.s. ( Leoš Válka, Robert Aafjes, Václav Dejčmar, Richard Fuxa)
Projekt:2003
Realizace:2004-08
Náklady:225 000 000 CZK


Projektant: Dvořák & partneři, s.r.o.

DOX, centrum současného umění, architektury a designu. Cílem je vytvoření prostředí pro prezentace výtvarných, hudebních, literárních, … projektů, přesahy mezioborové, mezinárodní. Velkorysost záměru – zadání investora se promítá do architektury.

Do exteriéru tím, že projekt nevytěžuje prostor areálu maximálním objemem, maximálním počtem pater, maximem metrů čtverečních. Nechává nad původními domy, historickými industriálními objekty volný prostor, kus nebe, prostor kde si může stále více zastavované a vytěžované město odpočinout. Je to šetrný přístup k městu, k jeho – speciálně v Holešovicích – specifické atmosféře. Profitem je bezprostřední kontakt s touto atmosférou – dotyky, průhledy s blízkým i vzdáleným okolím. Při pohybu v exteriéru či interiéru.

V interiéru se velkorysost zadání promítá do široké nabídky víceúčelových prostorů – objemných, intimních, převýšených, na hraně podchozí výšky, … propojených v labyrint umožňující různá trasování vystavovaných uměleckých projektů.

Stavba je vymezením prostoru, prostorů, vytvořením prostředí. Je snaha prezentovat ji samu co nejméně. Nebyl postaven prakticky žádný nový dům – objekt. Byly pouze doplněny, nastaveny, rozšířeny, … dvě původní industriální stavby. Slepenec starého a nového bez ambice ukazovat co je co.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Pochvala
vancuma2
14.11.15 06:29
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Ivan Kroupa architekti