Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Obytný dům Klybeckstrasse a škola Dreirosen
Überbauung Dreirosen-Klybeckstrasse

Autor: Morger & Degelo | Heinrich Degelo, Meinrad Morger
Adresa: Klybeckstrasse, Breisacherstrasse, Basilej, Švýcarsko | mapa
Web: os.edubs.ch
Projekt: 1991 Realizace: 1996-97

Na okraji čtvrti Klybeck, kde město z 19. století znenadání končí před hloubkovými stavbami dálničního přivaděče, stojí uprostřed zpola dostavěného bloku domů jako solitér stará dreirosenská škola. Stav urbánní nouze zde byl závažnější než nedostatek tělocvičen, který měli architekti bezodkladně odstranit, a podnítil je k tomu, aby dali přednost výrazně městské dominantě před konkrétní užitkovou stavbou. Proto se rozměrné objemy tělocvičen přesunuly pod zem čímž se získal navíc prostor pro dvacet devět bytů a další prostory pro školu. Nahlíženo zvnějšku byl fragment okrajového bloku doplněn a okraj města zarovnán. Z pohledu zevnitř je stará školní budova s nádvořím orámována a chráněna, přičemž nádvoří je zespodu zpevněno, protože pod ním se nacházejí nové podzemní tělocvičny. Spojení prostor pro školu a byty, které jsou v horních čtyřech patrech vysokého křídla směrem do ulice, zahušťuje původní účeloví umístění "vedle sebe" v bloku, a vytváří tak z něho určitý "celek". Orientace ve vztahu ke staré budově propůjčuje novým budovám kolem školy dojem jednolité stavby. Jejich objem se snižuje, transparentnost se posiluje. Všudypřítomná neutrální drsná omítka umocňuje toto spojení v abstraktní kompozici, což podtrhují okna zasazená ploše do fasády, jejichž rozměry neprozrazují nic o funkci prostor za nimi. Tento princip skrývání podnítil umělkyni Renée Levi, aby na nádvorní fasádě použila na zakrytí zimní zahrady a školních prostor zavěšené látky s velkým vzorem. Během dne zůstávají skryté pohledu i tři podzemní tělocvičny. Vytušit je lze až v noci, kdy skrze políčka sklobetonové dlažby, která ve dne propouští dolů denní světlo, září z hloubky umělé osvětlení.
Morger & Degelo Architekten
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 23.10.13
Návštěvnost: 13967 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.