Hydra-Pier - Floriade Municipal Pavilion

Hydra-Pier - Floriade Municipal Pavilion
Autor: Asymptote
Adresa: Floriade-terrein, Haarlemmermeer, Nizozemí
Realizace:2000- březen 2002


Haarlemmermeer je dynamicky se rozvíjející město ležící na půl cesty mezi Amsterdamem a mezinárodním letištěm Schiphol. Bylo založeno teprve před 150 lety, kdy se Holanďanům podařilo uchvátit toto území ze spárů moře. Město a jeho okolí leží pět metrů pod hladinou moře. Haarlemmermeer každých 10 let hostí mezinárodní výstavu květin Floriade. Přípravy na tuto akci si jistě v zemi květin dokážete představit.
Při příležitosti konání výstavy v roce 2002 byla vypsána mezinárodní soutěž na vstupní pavilon. Tradice stavby zahradních pavilónů má v Holandskou bohatou tradici. V soutěži nezvítězil nikdo jiný než manželský pár Rashid-Couture alias Asymptote Architecture z New Yorku. Jejich tvorba se vyznačuje propojováním virtuálního a reálného prostředí, masivní aplikací digitálních technologií v architektonickém projektování a zkoumáním chování informační společnosti. Pavilón Hydra-Pier je jedním z mála postavených projektů této dvojice. Porotu soutěže jistě oslovil poetický koncept pavilonu, který právě propojuje reálné fyzické prostředí s virtuálními prožitky návštěvníků.
Hani Rashid při objasňování pozadí tohoto projektu zdůrazňuje, že se nejedná pouze o realizaci zvizualizovaného počítačového modelu, nýbrž o místo nekonvenčních smyslových prožitků (jistě cítíte doteky virtuální reality). Základním konceptem pavilonu je propojení světa moře a souše. Pavilon se skládá ze dvou částí - vstupního křídla a samotného výstavního prostoru, který zastřešuje druhé výraznější křídlo. Střecha pavilonu je pokryta tekoucím vodním filmem, který, podle slov Rashida, mapuje pavilon a animovanou texturou ovlivňuje světelnou atmosféru v interiéru. Aby mohly sluneční paprsky prostupovat přes vodní film do interiéru, bylo nutné vyvinout skleněnou střechu vyrobenou z laminátové- ho skla. Firmou, která byla schopna realizovat tak vysoce technologickou stavbu, byla Octatube, jejímž ředitelem je Dr. Mick Eekhout - profesor na katedře vývoje stavebních součástí delftské fakulty architektury. Eekhoutova práce s ohýbanými lamináto-skleněnými panely byla natolik zásadní, že si Hydra-Pier vysloužil ocenění The DuPont Benedictus Award.
Návštěvníci se po průchodu vodním filtrem (vodopád v mezeře mezi křídly) dostávají v pavilonu pod vodní hladinu, což má právě v Holandsku nebývalý ohlas. Pochvalně se o Hydra-Pieru vyjádřil mimo jiné i Aaron Betsky, ředitel NAi, který letos uspořádal v NAi o Asymptote výstavu. A propos výstavy - ty mají v Hydra-Pieru poněkud netradiční scénář. Výstavní panely se digitálně promítají přímo na skleněnou střechu pavilonu. Multimediální exhibice ještě zesiluje hladina okolního jezera se zajímavými světelnými efekty.
Ve výsledku je zklamáním jistá vystavěnost až strnulost pavilonu, snad za to může přísná symetrie jako pozůstatek archaické kompozice či dominující plocha jezera. Další hvězda digitálního navrhování - Greg Lynn - označuje současnou architekturu na pomezí virtuálního a reálného světa za adolescenční. Podle jeho názoru se zatím stále rozvíjí formální slovník nově nastupující architektury - tento jev označuje za typický pro fyzické stavění celé současné generace digitálních tvůrců. Tak snad již brzy digitální architektura dospěje. Osobně se na první "adults" velmi těším.
0 komentářů
přidat komentář