Ministerstvo zdravotnictví Baskicka

Ministerstvo zdravotnictví Baskicka
Adresa: Bilbao, Španělsko
Investor:Vláda Baskicka
Projekt:2003-04
Realizace:2004-08
Užitná plocha:9200 m2
Náklady:12 935 436 Euro


Bilbao, město s otevřeným postojem k soudobé architektuře, zdobí nyní nový cíl architektonických výletů. El Departmento de Sanidad y Osakidetza, nové sídlo baskického Ministerstva zdravotnictví, z dílny mladé progresivní kanceláře Coll-Barreu Arquitectos, je situováno na křižovatce dvou důležitých městských tepen: Calle Licenciado Poza a La Alameda de Rekalde.
Pozoruhodná fasáda, připomínající kubistické cvičení, je složena z nepravidelných skleněných ploch seskládaných pod různým úhlem. Výsledná mozaika neustále s měnících odrazů, které budou moci návštěvníci pozorovat je závislá na úhlu pohledu, denní hodině a ročním období.
Architekti svůj koncept fasády popisují jako "velice efektivní mechanismus pro integraci urbánní vitality do interiéru budovy. Město je vnímáno jako systém různoběžných neustále se pohybujících vektorů." Dvojitá fasáda není pouze efektní na pohled, splňuje také veškeré energetické požadavky. Umožňuje vynechání tradičního klimatizačního systému, izoluje teplo, brání prostupu hluku a propouští bohaté množství přirozeného světla do interiéru.
9200 m² užitných ploch bude brzy denně využívat cca 250 zaměstnanců a přibližně 600 návštěvníků. Budovu tvoří sedm open-space podlaží určených pro kanceláře, dvě patra pro vstupní a reprezentační prostory, konferenční místnosti v převýšené části, auditorium umístěné do suterénu a tři úrovně podzemního parkování.
Design stavby reflektuje dynamický přístup Coll-Barrreu Arquitectos, kteří si již díky projektům The Data Processing Center (Bilbao) a Air Traffic Control Center (Madrid) získali značnou pozornost a řadu ocenění.