93 sociálních bytů v Carabanchel

93 sociálních bytů v Carabanchel
Adresa: Calle de los Clarinetes 9-21, Carabanchel 16, Madrid, Španělsko
Investor:EMVS
Projekt:2003
Realizace:2006
Užitná plocha:9600 m2
Náklady:6 060 530 Euro


EMVS (Empresa Municipal de la Vivienda y Suelo) je společnost zabývající výstavbou bytů, která si ke spolupráci často zve světoznámé architekty jako MVRDV, Davida Chipperfielda, Petera Cooka nebo Morphosis. Jejich nejnovější realizace leží na jihozápadním předměstí Madridu, kam do kobercové zástavby nových bytových domů ve čtvrti Carabanchel zasadili několik zajímavých objektů.
Projekt bytovky od londýnské kanceláře Foreign Office Architects by šel stručně popsat jako „dům obalený slámou“. Ve skutečnosti se však jedná o bambus, který musel být z požárních důvodů složitě impregnován. Za celkovou sumu šesti milionů euro vzniklo 93 nových bytů. Koncept domu je stejně tak zajímavý jako jednoduchý. Byty jsou řazeny na severojižní osu, z čehož vychází jejich výhodná východozápadní orientace. Kolem všech čtyř fasád obíhá 1,5 metru široká terasa, kterou lze zastínit pomocí okenic vysokých přes celé patro. Okenice tvoří kovová konstrukce obalená bambusovými stvoly.

Obdélníkový pozemek o rozměrech 100x45 metrů leží v nově postavené čtvrti na jihu Madridu. Severojižně orientovanou parcelu ze západní strany vymezuje nový městský park a ze zbývajících stran stejné bloky bytových domů. Místní regulace stanovuje počet a typy bytů, které musí odpovídat požadovaným procentům větších a menších částí, a maximální výšku, ale již neřeší umístění stavby uvnitř obdélníkového pozemku.
Sousedství s budoucím městským parkem a severojižní směrování pozemku nás přivedlo k tomu stlačit objem o dohodnuté výšce tak, aby byl každý byt orientován zároveň na východ i na západ. Aby to podařilo, musely se z bytů stát 13,4 metrů dlouhé “roury“, které mezi sebou propojují obě fasády a vyhýbají se konstrukcím, které by jakýmkoliv způsobem předělovaly byty. Soustředění hmoty na západní stranu pozemku nám na východě umožnilo vytvořit pro obyvatele soukromou zahradu, která je umístěna nad podzemním parkovištěm příslušejícímu k bytům.
Obytné jednotky se tak svými plně prosklenými fasádami otevírají každým směrem do dvou různých zahrad. Po celé délce všech fasád je 1,5 metru široká terasa, která v průběhu různých ročních období umožňuje napůl venkovní způsob využití. Tyto terasy jsou obklopeny bambusovými žaluziemi přimontovanými na skládací rámy, které poskytují nezbytnou ochranu před silným slunečním zářením z východu a západu, starají se o zabezpečení bytů a v případě potřeby se dokáží zcela otevřít do postranních zahrad.
V uplynulých letech proběhla spousta diskuzí ohledně typologie bytů upravitelných podle přání zákazníků a možnosti odlišit byty od sebe tak, aby jejich obyvatelé získali možnosti osobně se se svým obydlím identifikovat. Třebaže je tento přístup legitimní a zajímavý, tak vzniklé příklady byly spíše nahodilou záležitostí, kde některé prvky plnily funkci čistě kosmetickou. Riziko tohoto přístupu je upadnutí do provinční ideologie, v níž současní obyvatelé měst tíhnou k rozmanitým a specifickým domovům, zatímco jedna z výhod metropolitního života spočívá v možnosti být anonymní, ve ztrátě vesnického nebo měšťáckého způsobu identifikace mezi domovem a jeho obyvatel.
Tento druh vývoje spotřebovává značné množství různých kosmetických pokroucení, které je někdy na úkor kvality prostoru a detailu. Cílem našem experimentálním projektu nízkonákladového bydlení bylo zabezpečit bytům maximum prostoru, flexibilitu a kvality a současně smazat patrnost jednotlivých bytů do jediného objemu s homogenním pláštěm, který by byl schopný do sebe pojmout určitý stupeň rozdílnosti, který by však nebyl závislý na architektově vizi, ale na přání každého obyvatele zvlášť.
Foreign Office Architects
20 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
bambus?
hetzer
23.10.08 12:30
Dům v kožiše...
šakal
23.10.08 01:22
šakal
hetzer
23.10.08 08:24
fór
Vích
23.10.08 09:10
ale vždyť ...
23.10.08 10:26
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od FOA