California Academy of Sciences

California Academy of Sciences
Autor: Renzo Piano
Adresa: Golden Gate Park, San Francisco, USA
Realizace:2000-08


Planetárium, akvárium, muzeum přírodní historie, výzkumné středisko světového významu – to všechno pod jednou střechou a pod zkušenou taktovkou Renzo Piana, to je nová Academy of Sciences. Jejímu otevření (27. září 2008) předcházela největší finanční sbírka v novodobých dějinách San Francisca a téměř deset let plánování.

Stavba, navržená držitelem Pritzkerovy ceny Renzem Pianem, v sobě zhmotňuje principy a cíle akademie: zkoumat, vysvětlovat a chránit přírodní svět. The California Academy of Sciences byla založena roku 1853 jako první vědecká instituce na západě Spojených států, dnes patří mezi přední muzea věnovaná přírodní historii a je celosvětově uznávaným vědeckým pracovištěm na poli přírodních věd.

"Věda je dnes mnohem důležitěší a ovlivňuje náš život víc než kdykoliv před tím. Muzeum přírodní historie může, a musí, v předních řadách čelit otázkám 21. století," řekl dr. Gregory Farrington, výkonný ředitel akademie. "Naším cílem nebylo pouze vytvořit dům se zajímavými expozicemi, ale dům samotný jako exponát demonstrující zájem o přírodu, přírodní vědy a inspirovat jím návštěvníky k podpoře péče o životní prostředí."

The Renzo Piano Building Workshop na návrhu domu spolupracovali s místními Stantec Architecture. Podařilo se jim v jedné stavbě sjednotit sadu dvanácti původních budov postavených během uplynulých osmdesáti let. Navrhli dům jako krajinu vizuálně a intelektuálně zdůrazňující přírodní svět.
"S novou akademií jsme vytvořili muzeum, které by rádo jak vizuálně tak funkčně splynulo s okolním prostředím, metaforické vyzdvižení kousku parku skrývající hmotu budovy pod zemí," říká R. Piano. "Jsme nadšeni ze spolupráce s Akademií na tak výjimečném projektu, ve kterém byly obsah budovy a její design maximálně integrovány. Skrze ekologickou architekturu a inovativní design jsme přidali nový živý element do Golden Parku a vyjádřili tak zcela poslání a cíl akademie – zodpovědnost a ohleduplnost k životnímu prostředí."

Jedním z cílů návrhu bylo vytvoření dojmu průhlednosti a optického propojení budovy s parkem. Toho bylo dosaženo především citlivou volbou materiálů. Byly zde použity např. v Německu podle speciální receptury vyrobené skleněné tabule dovolující návštěvníkům díky své čirosti zajímavé průhledy skrze muzeum do bohaté zeleně okolního parku. Dojem vzdušnosti a lehkosti dále podporují také extrémně štíhlé sloupy zajištěné proti prohýbání speciálně navrženým systémem lan. Pohledový beton podlahy a některých stěn naopak odkazuje na trvalost a výraz přírodních materiálů.
"Muzea obvykle nejsou transparentní," říká Piano. "Jsou většinou opakní, jsou uzavřená. Jsou něco jako království temnoty a vy jste lapení uvnitř a nevidíte, kde jste. Ale tady jsme uprostřed parku navrhovali muzeum přírodní historie, to byly dvě zásadní věci pro formování konceptu návrhu. Kladli jsme důraz na jejich propojení a provázání, jak jen to bylo možné."

Budovu kryje "živá" střecha - 10 115 m² zeleného koberce z místních travin a divokých květin. Zvlněná plocha střechy valící se přes klenuté prostory planetária, deštného pralesa a akvária, svou typografií kopíruje prostorové uspořádání budovy pod ní. Pro návštěvníky je zde navržena vyhlídková plošina, která jim umožňuje obdivovat expresivní střešní krajinu a poznat tak jednu z výhod ekologického myšlení v architektuře.
Střecha probíhá dál přes půdorysnou stopu budovy v podobě skleněného baldachýnu, jež v sobě obsahuje přibližně 6 000 fotovoltaických článků, jejichž prostřednictvím se pokryje více jak 10% energetické spotřeby Akademie. Fotovoltaické články nejsou před zraky návštěvníků nijak skrývané, poskytují stín a vizuální atrakci pro návštěvníky procházející pod nimi do budovy.

Nová Akademie je v rámci areálu situována přímo naproti de Young Memorial Museum, které bylo otevřeno v říjnu 2005 a jehož návrh má na svědomí švýcarská dvojice Herzog & de Meuron. Dialog mezi těmito dvěma budovami a jejich rozdílné pojetí domu uprostřed parku jen potvrzuje rostoucí snahu San Francisca o podporu moderní architektury a designu.

Nová akademie je jedním z deseti pilotních projektů "zelených budov" sanfranciského Department of the Enviroment zaměřených na hledání nových forem ekologické architektury, na integraci architektury do krajiny a hledání nových standardů navrhování k přírodě ohleduplných veřejných budov.

Budova Academy of Sciences již získala četná uznání a ocenění. Projekt byl například již v září 2005 jmenován jako vítěz silver Holcim Award pro Severní Ameriku v kategorii Sustainable Construction. Dále pak v roce 2006 bylo autorům porotou Enwiromental Award vysloveno uznání, za nový ekologický koncept a neotřelý design.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Ekologická stavba?
Student architektury
28.03.12 07:02
Co je ve jménu?
Dr.Lusciniol
29.03.12 03:19
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Renzo Piano