102 sociálních bytů v Carabanchel

102 sociálních bytů v Carabanchel
Adresa: Carabanchel, Madrid, Španělsko
Investor:EMVS Madrid
Soutěž:06.2003
Realizace:09.2004 - 11.2007


Vnější orientace a vnitřní pohledy
Přes všechny omezení, které pozemky limitují, potřebuje každé místo vyjadřovat svoji vlastní osobitost, vzniknout přirozeně a vypracovat se. Veškeré tyto potřeby jsou konfrontovány se zelenou loukou, s nakupením veřejných prostranství spojujících starou čtvrť Carabanchel a jejími lesy s novou rezidenční zónou. Jako odpověď na tyto podmínky byly všechny byty zhuštěny na jednu hranu, do jednoho lineárního kusu hledajícího duch místa, zajímavé výhledy a optimální orientování stavby, při níž by mohl východní i západní fasády sdílet jih, vytvářet omezení pro různé druhy činností, konejšit interiér a vymezovat zevnějšek.

STRATEGIE – minimální jádro a přístavby
Jednotlivé byty vychází z neměnného jádra s modulovými přístavbami, které kompletují požadavky stavebního programu. Pevné jádro je vybudováno v souvislosti na okolní pohledy a sluneční světlo. Hlavní dvě části bytu, obývací pokoj a ložnice, jsou umístěny směrem k jihu, kde jsou před přímými paprsky chráněny filtrem. Pás servisních místností je odsunut do zadní části domu. Za tímto pruhem se jako bílé oblaky vznáší boxy přistavěné ke dvou a třípokojovým bytům. Přísné řazení lineárního jádra je matematicky zastřeno rozpohybovanými objemy na fasádě. Z bytů se tak staly “stroje na bydlení“, které jsou navíc navrženy tak, aby jednotlivé plochy do sebe zapadaly a zmenšily se komunikace mezi místnostmi.

REALIZACE – betonový modulový systém
Stavba svou konstrukcí reaguje na potřeby průmyslové optimalizace. Proto byl nosný systém vybudován z betonových dílů odlévaných do velmi přesného hliníkového bednění. Lehké ocelové konstrukce zavěšených modulů na druhou stranu umožňují velkou variabilitu. Tento industrializovaný systém usnadňuje celý konstrukční proces, lze se vyvarovat zmetkům a urychluje dobu realizace.
dosmasunoarquitectos
11 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Do pléna...
šakal
21.10.08 01:02
šakal
hetzer
21.10.08 03:50
...No dobrá,...
šakal
21.10.08 03:57
do pléna
martina
21.10.08 04:30
...To jóó!...
šakal
21.10.08 05:45
zobrazit všechny komentáře