Městská knihovna José Hierro

Městská knihovna José Hierro
Adresa: Avenida de Rafaela Ybara 43, Madrid, Španělsko
Soutěž:1995
Realizace:2003


Pokud se odhodláte vypravit za moderní architekturou do některé z okrajových částí Madridu, potom se musíte dostatečně obrnit a připravit na záplavu nevkusu, který stačil v posledních desetiletích obklíčit město ze všech stran. Jednou z takových čtvrtí je Usera, kde se do výšky tyčí městská knihovna José Hierro. Vertikální člení stavby bylo zvoleno záměrně, aby se posílilo tradiční poslání knihovny, z nahromaděných knih docílilo monumentality a oslavil se jedinečný akt četby. Knihovna se vydala opačným směrem, než kam dnes směřuje většina obdobných institucí. Namísto podbízení a lidové zábavy dává svou racionalitou a strohostí najevo, že tu stojí, aby vzdělávala a přinášela něco hlubšího.
Celý program knihovny je vtěsnán do mohutné věže stojící v neutěšeném prostředí, kde se není kam dívat. Okna tak byla eliminována pouze na úzké štěrbiny rozbíjející výhled do okolí na drobné útržky. Nedostatek denního světla v čtenářských sálech však nebyl umělým osvětlením plnohodnotně vykompenzován. Naopak přehledná dispozice nedovolí zabloudit ani tomu, kdo knihovnu navštíví prvně.
Na sedmi podlažích o celkové ploše 4318 m² se čtenářům nabízí více 60.000 svazků. V knihovně je celkem 218 čtenářských míst a 63 vybavených počítači. Kromě oddělení pro děti, mládež a dospělé, oddělení pro četbu periodik a odpočinkové zóny, tu lze také na devadesáti místech poslouchat hudbu. Případní zájemci o fotografování v interiéru by se měli nejprve domluvit na následujícím telefonním čísle: +34 91 720 82 13.

Vítězný návrh veřejné knihovny pro madridskou čtvrť Usera má tvar věže, která má bezpochyby ortodoxní uspořádání a do svého okolí vysílá jasný kulturní signál. Za šerou atmosféru ve vysokých sálech může tmavá podlaha a stěny se stropem, které jsou vytapetovány vzorem od Petera Halleye. Vnitřní vybavení se stará o umělé osvětlení a občasné “trhliny“ ve fasádě rozmělňují vztah budovy s těžkopádným okolím na malé výhledy, které pak znovu skládají zajímavý svět. Poučením se z periferií - kulturně rozličných místech, kde probíhá radikální proměna - nám pomohlo navrhnout architekturu s velkým dopadem na své okolí.
Abalos&Herreros
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Ábalos & Herreros