Bytový dům Tkanička

Bytový dům Tkanička
Adresa: Rejčeva ulica, Nova Gorica, Slovinsko
Investor:Kraški zidar
Realizace:06.2006 -10.2008
Užitná plocha:10250 m2


Bytový dům Tkanička leží ve středu města Nova Gorica (počet obyvatelstva 32.000) - Nova Gorica je situována na západě Slovinska přímo u italských hranic. Leží ve výšce 92 metrů nad mořem. Město má rovněž velmi specifické podnebí – je proslulé jako nejteplejší město ve Slovinsku, kde jsou v zimě velmi silné větry.
Objekt s rozměry 48 x 16m x 5 pater je umístěn na stabilizovaném městské pozemku. Vnější forma vychází z prostorového konceptu tkanic obalujících hmotu stavby. Tkanice jsou však přetvořeny do funkčních prvků – představené střechy, pergoly, bytové mezistěny, terasy a balkony s lodžiemi. Tyto prvky ochraňují venkovní prostory i vnitřní byty a obyvatelům navíc poskytují další soukromí.

Šetrná opatření:
1. kombinace fasádní prvků – ochranné střechy, pergoly, bytové mezistěny, terasy a balkony s lodžiemi slouží pro hlavní obytné a spací oblasti jako izolační pásmo s konstantní teplotou a chrání je před náhlými změnami počasí a silnými větry. Další zastiňovaní hliníkové panely jsou umístěny na vnější straně zimních lodžií a balkonů.
2. obslužné a komunikační prostory jsou zredukovány na minimum a denní světlo je tak distribuováno šachtami. Měsíční náklady na energii a provoz jsou velmi nízké a jsou tak hospodárné i pro obyvatele.

1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Doplňující čísla
Petr Šmídek
30.09.08 10:58
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od OFIS arhitekti