Vila Boomerang v Býchorech

Vila Boomerang v Býchorech
Autor: Jan Línek
Investor:Robert Domnosil
Projekt:1999
Realizace:2001
Zastavěná plocha:350 m2
Obestavěný prostor:1860 m3
Náklady:15 000 000 CZK


Dům je postaven v rovině u Kolína. Okolní venkovská rozptýlená zástavba nekladla žádné mimořádné požadavky na projekt, snad jen potřebu co nejvíce oddělit mikrosvět klienta od okolí.
Výtvarná, organická koncepce je ovlivněna umístěním objektu na pozemku, vztahem k sousedům, orientací všech obytných místností na jih a vysunutím bazénu do zahrady. Vila se svojí půdorysnou stopou blíží tvaru bumerangu s výrazně přiznávající linií stěny, kterou se vstupuje dovnitř přes skleněný kubus zádveří. Tato stěna je obložena betonovými bloky a svým výrazem definuje jakousi pevnost a stabilitu díla.
Vnitřní prostorové uspořádání, kde jsou vymezeny předěly mezi jednotlivými funkčními celky prolamovanými stěnami bez dveří, vytváří zajímavé průhledy interiérem jak v horizontálním, tak ve vertikálním směru. Do takto komponovaného velkého prostoru je vložena oddělená visutá pracovna, dvě ložnice a pokoj hosta. Interiér na jedné straně harmonizuje s organickým tvarem hmoty objektu, na straně druhé vyrovnává bohatost tohoto tvaru velmi strohým výběrem vnitřních materiálů a vybavení. Sjednocujícím prvkem interiéru je především používání korkového linolea ve všech místnostech nebo časté uplatnění pohledového betonu v kontrastu s broušenou bílou stěnou. Svislé konstrukce jsou zděné, pultové střechy dřevěné trámové, v části bazénu doplněné lepenou vaznicí. Jako střešní krytina slouží titanzinkový plech. Před bazénem a ložnicí je rozsáhlá fošnová terasa. Velké skleněné stěny po obvodu bazénu lze zaclonit posuvnými dřevěnými žaluziemi.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
chaos
22.09.08 08:14
chci a nemůžu
vecpav
26.09.08 03:50
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Jan Línek