Vila Bajgar

Vila Bajgar
Foto: Vasil Stanko
Vitruvius vlastně chtěl říci, že budova musí vypadat, že je dobře postavená


Zadáním bylo postavit rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu na mírně se svažujícím pozemku na východ, otevírajíc se tak panoramě brdských hřbetů.

Záměrem bylo vytvořit domov se silným pocitem autenticity, stability a zakotvení do daného místa. Domov, ve kterém bydlení není jen činnost jako výsledek fungování jedné budovy.

Výrazem objektu se stává již z dálky patrný image masky strukturované cihelnou obezdívkou. Vnitřní prostory objektu nesledují vnější formu obalu, ale plně se soustřeďují na službu.

Kompozice tří objemů prozrazují sice ještě stroj na bydlení, když jednotlivým objemům byly přiděleny funkce – sklady, příprava a konzumace jídla, společenský salón, spaní, ale prolínání obvodového pláště a střechy už jednoznačně poukazuje na myšlenku abstraktního obalu osvobozeného od vnitřních prostorů.

Konstrukce – půdorys rodinného domu je složen ze tří stejných čtverců, které vzájemným překrýváním vymezují body, do kterých jsou vloženy bodové podpěry. Také schodiště je umístěno do prostor vzniklých vzájemným překrýváním čtverců tak, aby se uvolnila dispozice pro přirozené proslunění interiéru stavby. Nepřekrývající se části čtverců jsou zastřešeny kombinací pultových a sedlových střech, provedených nad dvěmi dominujícími věžemi objektu.
Ing. arch. Peter Sticzay-Gromski
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Grido, architektura a design