Rodinný dom Patrium

Rodinný dom Patrium
Realizace:2005
Užitná plocha:115 m2
Zastavěná plocha:135 m2


Slovní hra v názvu spočívá ve spojení třech, pro tento dům charakteristických, slov: "atrium", které vzniká uprostřed jeho čtyř traktů, "patio" - exteriér využívaný jako obytný prostor a "patria" - širší výraz pro domov a sepjetí s otčinou, který poukazuje na dvougenerační typologii domu.
Základním určujícím faktorem architektonického řešení domu je podlouhlý pozemek v zastavěném území obce. Na jedné straně pozemku stojí původní dům rodičů, který bylo třeba zachovat. Nový objekt se měl zakomponovat s původním domem do jednoho celku. Objevila se však otázka, zda nový dům postavit klasicky za původní dům do hluboké parcely, nebo zvolit jiný koncept. Architekt Ivan Matušík však vnímal zahradu jako hodnotu, kterou by byla škoda zastavět, a to i v případě, že by se v budoucnosti mohlo počítat s přeměnou zahrady užitkového charakteru na okrasný a oddychový prostor, oddělený od sousedů vyšší zelení. U mnoha domů s novátorským přístupem se stalo, že se architekt s investorem nemohli naladit stejnou vlnu, ale to není případ domu Patrium.
Dům získal první místo v kategorii Rodinné domy v soutěži Progresívne, cenovo dostupné bývanie 2005, kterou každoročně vyhlašuje Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja Slovenské republiky. Stavba byla také jednou z nominovaných v kategorii Rodinné domy v architektonické soutěži CE.ZA.AR 2006.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...Hm!...
šakal
20.08.08 11:51
koupelna
V.T.
20.08.08 12:04
...Jste pozorný!...
šakal
20.08.08 12:57
...Jéé, juro, ty jsi tu!...(7:- ))
šakal
25.08.08 05:59
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Ivan Matušík