Vila Wilbrink

Vila Wilbrink
Autor: UNStudio
Adresa: Alvar Aaltostraat 4, Amersfoort, Nizozemí
Realizace:1992-94


Domy vzniklé na obrazovkách Berkelova UN Studia jsou jiné. Mají sice okna, střechu, koupelnu, ale přicházejí s novou organizací prostoru. Pravděpodobně nenajdeme na zeměkouli architekta, který by se studiu provozních schémat a diagramů věnoval více než Ben van Berkel. Klasickou ukázkou nových architektonických receptů je vila rodiny Wildbrinkových. Skutečnost, že byl klient ochoten přistoupit na trochu jiná pravidla hry, svědčí o jeho osvícenosti a nesmírné vstřícnosti vůči snažení architekta. Je více než radostné zjistit, že podobní klienti existují i v Čechách.
Wildbrinkova vila nemá konvenční uliční fasádu. Ve vilové čtvrti holandského Amersfoortu působí trochu nepatřičně, ale zato vzrušivě. Na první pohled byste za hromadou štěrku jen ztěží hledali komfortní rodinnou vilu, ale je tomu tak. Do ulice ústí jen vjezd do garáže a úzký průchod končící v ústředním atriu. I přesto, že je atrium otevřený prostor, působí velmi intimně a příjemně. Osobně bych jej označil za nádherný exemplář mikrourbanismu. Jednotlivé místnosti jako domy obklopují nádvoří domu Wildbrinkových. Nejvýraznějším prvkem v atriu je čolek koupelny, který byl původně obložen dřevem, avšak nyní ho zahaluje lesklý plechový plášť. Osobně se domnívám, že chladnou industriálně - kamennou atmosféru atria tento původně dřevěný element zjemňoval, ale jak jsme se mohli přesvědčit na vlastní oči, Wildbrinkovi nejsou konvenční rodinou a pohodlí pro ně představují nemateriální stránky.
Vitruvius by si vrznul snad jen v zahradě, kde se dá hovořit o klasické fasádě s okny, která využívají kontrastu dřeva s drsným kamenným obkladem. Úžasně vysázené stromy výborně souzní s celkovou koncepcí vily. Zahrada přeci jen nabízí pro našince vlídnější prostředí. Wildbrinkova vila upřednostňuje namísto trávníku štěrk, beton a plech. O to větší překvapení skrývá interiér, kde je více než hodně použito dřevěných obkladů.
Zpětně mě napadá jistá paralela mezi drsnou slupkou a citlivou duší. Těžko říci, kde na tento motiv van Berkel přišel, poněvadž Wildbrinkovi jsou otevření a příjemní lidé, ostatně jako všichni v Holandsku. Alespoň jednou v životě tak chápavého a citlivého klienta potkat...
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od UNStudio