Casa X

Casa X
Adresa: Tumbaco Valley, Quito, Ekvádor
Investor:Adrian Moreno, Maria Samaniego, Lia Moreno Samaniego
Realizace:2007
Užitná plocha:380 m2


Vzhledem k tomu, že jsme při navrhování nemohli vycházet z konkrétní lokality, navrhli jsme jednoduchý koncept, díky kterému by dům mohl fungovat jak v Quitu, tak i v údolí na východě od města. Znamenalo to zredukovat naše zkušenosti do abstraktní formy, pro kterou jsme našli inspiraci v objektu Donalda Judda, jenž by mohl být umístěn na jakékoliv parcele, která by pro stavbu připadala v úvahu. Jedná se o otevřený kvádr, který je z východu a západu prostorově ohraničen Andami.

V důsledku absence konkrétního místa jsme se pokoušeli vycházet z pro nás typického prostorového uspořádání. Tím je dům s vnitřním dvorem (patiem), prolínající se celými architektonickými dějinami naší země.

Zároveň nás fascinuje prototyp skleněného domu a možnosti jeho využití v naších celoročních klimatických podmínkách.

Patio však musí být uzavřeno něčím jiným, než pásem velehor na obzoru. Skleněný dům je dokonalý tím, jak dokáže navozovat pocity z nekonečného prostoru. Vložením patia do skleněného domu vznikla možnost přizpůsobovat projekt pro různé lokality.

Oddělili jsme soukromé a veřejné prostory, které vymezují patio. Blok provozního zázemí a sítí TZB, který taktéž vymezuje patio, může být vložen dle podmínek konkrétní lokality.

Nakonec bylo celé schéma vloženo do otevřeného kvádru, jehož orientace, velikost a proporce vycházejí z konkrétního místa.


Materiály a konstruce

Konstrukce a výběr materiálů byly zvažovány v průběhu navrhu domu a vycházely z podobných předpokladů: modulární konstrukční systém umožňující změny dle výše předpokládaných nákladů a konkrétní lokality.
Lehká ocelová konstrukce na betonovém soklu vynáší otevřený kvádr z korozní oceli a překližky. Provozní zázemí a prostory nezbytné pro zajištění fungování domu jsou uzavřeny bílým polykarbonátem chránícím je proti silnému západnímu slunci. Všechny rozvody jsou vedeny dle provozů. Dešťová kanalizace je oddělená od splaškové, dešťové vody jsou ze střechy odváděny po bočních zkorodovaných stranách na zem.

Hlavní materiály:

Otevřený kvádr
  • exteriérový povrch - 3 mm ocelový plech válcovaný za studena, patinovaný povrch, ošetřeno proti povětrnostním vlivům.
  • stěny a vnitřní povrch stropu - 9 mm lakovaná překližka, podlaha v interiéru - 15 mm lakovaná překližka
Funkční elementy
  • Betonové podlahy s přehlazením povrchu a bílým nátěrem
  • Stropy a příčky - suchá výstavba s bílým nátěrem
  • Pískované sklo a polykarbonátové příčky
  • 8 mm průsvitný polykarbonátový plášť
  • 8 mm jednoduché zasklení s hliníkovým rámem a dveřmi
Nosná konstrukce
  • Železobetonový sokl a základy, železobetonové podlahové desky
  • Ocelové sloupy - 160 mm HEB profily, patinovaný povrch, ošetřeno proti povětrnostním vlivům.
  • Ocelové nosníky - 200 mm IPN a obdélné průřezy s nátěrem; podstruktura - 150 mm obdélné průřezy s nátěrem
  • Strop a střecha - železobetonové desky na ocelovém trapézovém plechu, nátěr odolný proti povětrnostním vlivům (s polyesterovým vyztužením na střeše)
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Krabice od rádia
Havránek
10.11.08 10:31
zobrazit všechny komentáře