Casa Kike

Casa Kike
Foto: Christian Richters
Spojením místní stavební techniky a materiálů s moderními technologiemi a estetikou v Kostarice vznikl intimní dvojitý pavilon pro spisovatele.
Hlavní prostor studia s knihovnou, psacím stolem a klavírem je pro spisovatele hlavním denním prostorem. Nosná konstrukce pavilonu postavená z místního dřeva (v Kostarice je těžba dřeva ošetřena velmi přísnou legislativou, díky které se stavba tohoto domu velmi komplikovala, jen kvůli dodávce nejdelšího 10 m trámu musela být stavba na tři týdny pozastavena - pozn. red.) je založena na jednoduchých základech z dřevěných pilotů usazených na malých betonových patkách (1,2 m piloty jsou z nejtvrdšího dřeva Cachà, které díky své hustotě dokonce neplave na vodě - pozn. red.). Díky střešním trámům o délce až 10 m a šířce 355 mm vznikl vnitřní prostor bez sloupů. (Nosná konstrukce v interieru zároveň plní funkci knihovny čítající 17.000 svazků - pozn. red.) Pultová střecha stoupá směrem k mořskému pobřeží. Interiér je příčně provětráván prostřednictvím plně prosklených fasád stíněných žaluziemi.
Druhý menší pavilon je se studiem propojen krátkou visutou terasou. Obsahuje ložnici a koupelnu.
Z exteriéru jsou oba pavilony pokryty vlnitým ocelovým plechem, jež je rovněž místním velmi často používaným materiálem.
Budova dokonale splývá s okolím, jak vizuálně, tak i ekologicky.

Dům byl oceněn Lubetkinovou cenou RIBA 2008.
0 komentářů
přidat komentář