Vila

Vila
Adresa: Havlíčkova, Tišnov, Česká republika
Realizace:1998-2000


Parcela se nachází v okrajové části Tišnova. Lokalita vykazuje prvky typické pro předměstskou zástavbu. Zatímco ulice ze severu má kompaktní charakter s jasnou uliční čárou řadových rodinných domu, jižní část nemá jednoznačnou strukturu a najdeme zde vedle solitérních vil s různými typy střech skladové a průmyslové objekty, ale i občanskou vybavenost. Do této nejednoznačné situace je vložen jednoduchý geometrický čistý objem ležatého hranolu, jehož svébytnost je zdůrazněna dřevěným obvodovým pláštěm.
Střed dispozice tvoří komunikační hala, která navazuje na vstup situovaný na východní straně a rozděluje 1. podlaží na část obytnou a zázemí domu. Obytnou část tvoří dvoupodlažní prostor rozšířený o bazénovou halu. Jeho spodní úroveň plní úlohu obytné haly s jídelnou, horní úroveň - galerie - nabízí atraktivní výhled přes zahrady na město a slouží jako klidová část, na kterou navazují ložnice se zázemím. Propojení obytné části, bazénu a zahrady umožňují prosklené posuvné stěny. Tepelné ztráty z velkých prosklených stěn jsou kompenzovány jejich vhodnou orientací, zesílenou tepelnou izolací plných stěn a rekuperací tepla v provozu bazénu.
Dům je stavěn klasickou technologií: zdivo Porotherm, železobetonové stropy, dvouplášťová střecha, vrchní vrstva plech. V projektu se vyplatilo vsadit na dostatečnou tepelnou izolaci stěn a střechy. Ke stěně tloušťky 45 cm je přidáno 8 cm tepelné izolace Orsil a následuje vzduchová mezera a obklad ze smrkového dřeva. Tepelné ztráty jsou minimální. Dřevo je napuštěné nátěrem odolným vůči UV záření. Zahradní zeď z betonových tvárnic těží z různého povrchu stran, z prostřídání hladké a drsné strany vznikl významný výtvarný prvek.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Atelier Walter