Fotbalový stadion Ljudski vrt

Tribuna Športnega parka Branik

Fotbalový stadion Ljudski vrt
Adresa: Mladinska ulica 29, Maribor, Slovinsko
Soutěž:1998-99
Realizace:1960-62, 2006-08
Užitná plocha:3400 m2
Náklady:10 800 000 Euro


Lublaňský ateliér OFIS arhitekti byl dlouhé léta spojován se sochařskými variacemi fasád bytových domů. Jejich projekty však dokáží také úspěšně reagovat na historické prostředí a tradici. Prvním příkladem byla rekonstrukce Městského muzea v Lublani následovaná dvěma bytovými domy v Cerklje a Bohinjske Bistrici, které se odkazující se na tradiční venkovské stavby. Právě dokončený fotbalový stadion Ljudski vrt ve druhém největším slovinském městě je zdařilým příkladem přestavby, která dokáže místu pečlivě naslouchat, ale zároveň se jím nenechá svazovat. Černožlutý pás tribun lemující hřiště se svojí zvlněnou formou odkazuje na půlstoletí starou betonovou skořepinu. Zvolená tvar má svoje funkční opodstatnění vyplývající z vnitřního provozu a optimálního výhledu diváků na hrací plochu. Novou tribunu si lze nejlépe vychutnat při večerním fotbalovém zápasu uvnitř stadionu nebo zvenku jako vznášející se žlutou stuhu.

The Ring – rozšíření fotbalového stadionu v Mariboru
Návrh vzešel z vítězné soutěže uspořádané v roce 1998.
Pozemek, který byl využíván jako víceúčelové sportoviště, leží v centru města.
V šedesátých letech minulého století byla na západní straně hřiště vybudována tribuna krytá mohutnou klenutou střechou z betonu.
Úkolem bylo proměnit hřiště na fotbalový stadion, rozšířit stávající budovu o kryté tribuny (12500 diváků, VIP salónky a zázemí pro novináře) a přidat další veřejné služby jako jsou 4 velké tělocvičny, fitness klub s bazény, obchody a restaurací.
Vítězný návrh přišel s prstencem tribun vlnících se nad kompaktním soklem s veřejnými funkcemi.
Nejvyšší a nejnižší body tribuny jsou určovány kvalitou výhledu diváka.
Do rohů hřiště, kde jsou pohledy omezené, byly přemístěny vstupy na tribuny. Prstenec je tu snížen na úroveň nástupní roviny. Poté se začne jemně zvedat a svého nejvyššího bodu dosáhne uprostřed hřiště. V této části, kde se nabízí nejlepší výhledy na hřiště, je umístěno nejvíce sedadel. Chodba k tribunám má dvojí plášť, který skýtá místo pro VIP, novináře a občerstvení.
Ve spodní části stavby se nachází kryté sportovní haly a obchody. Ze střechy soklu a nástupní úrovně se nabízí výhled na menší tréninkové hřiště ležící na východ od stadionu.
OFIS arhitekti
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Latka je vysoka..
cymk
20.06.08 05:08
...
Daniel John
20.06.08 06:08
hezké, velmi :)
20.06.08 08:29
skoda
hetzer
20.06.08 10:07
Tribuna sportovního parku Branik v Mariboru
Petr Šmídek
20.11.08 10:29
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od OFIS arhitekti Milan Černigoj, Boris Pipan