Contemporary Jewish Museum, San Francisco

Contemporary Jewish Museum, San Francisco
Adresa: 736 Mission Street, San Francisco, USA
Investor:Contemporary Jewish Museum
Realizace:2006-2008
Užitná plocha:5852 m2
Náklady:47 500 000 USD


Foto: Mark Darley - Courtesy of the Contemporary Jewish Museum, San Francisco
Contemporary Jewish Museum (CJM) v San Franciscu sídlilo od svého založení v roce 1984 v budově Jewish Community Federation. Za více než 20 let zde uspořádalo více než sto výstav a dalších akcí, které zaznamenaly mezi lokální židovskou komunitou velký ohlas. Díky tomu začalo vedení muzea kolem roku 1990 uvažovat o jeho rozšíření a po několikaletém hledání vhodné budovy či pozemku se naskytla možnost využít historickou budovu transformátoru Jessie Street (1907, arch. Willis Polk) v srdci kulturní čtvrti Yerba Buena nedaleko čtvrti South of Market (SoMa).
V roce 1998 je pro návrh budovy vybrán v té době ještě téměř neznámý Daniel Libeskind, který právě dokončuje Židovské muzeum v Berlíně a Felix Nussbaum Haus. Budova CJM je tím pádem jeho první muzejní budovou navrženou na území Severní Ameriky. Veřejnosti je návrh představen v roce 2005.
Libeskind zachoval charakteristické prvky původní Polkovy budovy, jako například cihelnou jižní fasádu, příhradové nosníky či světlíky a protnul jí novou dynamickou hmotou, čímž zřetelně poukázal na vztah tradice a inovace.
Podobně jako i u jiných budov pro židovské organizace nese i tento Libeskindův návrh židovskou a kabalistickou symboliku. Libeskind se inspiroval hebrejskou frází "L’Chaim". Židé ji pronášejí při přípitku jako obdobu českého "Na zdraví!". Tato fráze se dá chápat jako odkaz na důležitou roli, kterou sehrál transformátor Jessie Street pro znovuobnovení fungování San Francisca po ničivém zemětřesení v roce 1906, a zároveň poukazuje na úlohu muzea coby živého centra okouzlujícího návštěvníky židovskou kulturou. Forma přístavby muzea vychází ze dvou symbolických hebrejských hlásek slova chai: chet je osmá hláska v hebrejské abecedě a yud desátá. Číselné ekvivalenty hlásek jsou velmi důležité v kabalistickém systému gematrie, zjednodušeně 8+10=18 a 18 reprezentuje právě slovo chai. Zároveň pro židovskou kulturu číslovka 18 symbolizuje šťastné číslo (například finanční dary jsou bvykle v částkách, které jsou násobky 18).
Skica-koncept CJM. © Studio Daniel Libeskind
Na této symbolice je založena forma hmoty, která je vetknuta do původní budovy. Yud vyjádřuje její západní část, která má vertikální charakter a na jejím povrchu je 36 (2x chai) oken. Uvnitř se nachází prostor muzejního obchodu a galerie pro krátkodobé výstavy. Chet je horizontální hmotou vloženou podélně do celého původního objektu. Velké vstupní hale Koret-Taube Grand Lobby dominuje zeď s abstraktní instalací odkazující na hebrejský akronym PaRDeS. Bližší informace o symbolice budovy naleznete zde>.
Z exteriéru je přístavba muzea nepřehlédnutelná díky svému jedinečnému tvaru a kovovému povrchu jasně modré barvy. V interiéru jsou rafinovaně zdůrazněny strukturální i symbolické prvky a celek vytváří esteticky působivý a architektnicky zajímavý prostorový zážitek.
Fasáda nové části je tvořena 3.000 panely z modré nerezové oceli (1.800 panelů je celých a 1.200 je individuálně upraveno). Zavěšeny jsou na speciální hliníkové nonstrukci (celková délka všech nosníků je více než 3 km), která je řešena tak, aby samotný povrch vypadal jako bezešvý. Jasně modrá barva vznikla díky speciální technologii pokovování (interference-coating) a fasáda by v budoucnu neměla korodovat nebo blednout.
Budova jasně vyjadřuje poslání CJM při představování židovské kultury, historie, umění a myšlení v kontextu 21. století. Její stavba začala 19. července 2006 a pro veřejnost bylo muzeum otevřeno 8. června 2008.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Daniel Libeskind