Dřevěný dům ve středních Čechách

Dřevěný dům ve středních Čechách
Realizace:2004-2007
Užitná plocha:121 m2
Zastavěná plocha:74 m2
Plocha pozemku:15700 m2
Obestavěný prostor:636 m3


Dům je situován v nejvyšší části severního svahu bývalého arboreta o rozloze 1,57 ha.
Umístění a velikost objektu zásadně ovlivnila stavba původní rekreační chaty jejíž základové konstrukce jsou částečně využity, těsná blízkost vzrostlého dubu a smrku.
Požadavkem investora bylo navrhnout dům se světlými prostornými pokoji, dům úzce spjatý s okolním prostředím při použití minimálních finančních prostředků na stavbu i její budoucí provoz.
Dům je rozvržen do třech úrovní – otevřené obytné přízemí, uzavřené ložnicové patro, střešní terasa. Podélná osa obdélného půdorysu (9,6 m x 7,6 m) je orientovaná ve směru východ – západ.
Přízemí je koncipováno jako jeden prostor se středovým jádrem, do kterého je integrována kuchyňská linka, technická místnost, odkládací prostory, schodiště a krb. Posuvnými stěnami lze obytný prostor s kuchyní oddělit od jižní chodbové části, která je využívána jako zimní zahrada. Jádro umožnilo otevřít obvod panoramatickému výhledu do přírody, která dům těsně obklopuje. Obytný prostor tedy plynule přechází od křesla u krbu až pod koruny stromů stojících v zahradě.
Horní patro je tichou a uzavřenou úrovní domu. Je zde navržena pracovna s velkým oknem směrem do ulice, ložnice dítěte, ložnice rodičů a velká koupelna. Ložnice mají úzká okna s průhledy do zahrady. Velké okno nad vanou v koupelně vymezuje pohled do korun stromů.
„Tajné“ schodiště vede po fasádě z ložnice na střešní obytnou terasu, která poskytuje místo pro pobyt a odpočinek. Přirozené stínění větvemi vzrostlého dubu a vysoká atika po celém obvodu střechy vytvářejí skryté intimní místo pod otevřenou oblohou.
Zvolili jsme skeletovou dřevěnou konstrukci, která umožnila minimalizaci tloušťky obvodových stěn i zkrácení doby výstavby. Práh na základové desce, sloupky (1. np z lepeného dřeva), stěnový vazný trám, stropnice, ve střední části průvlak a ocelové táhlo. Prvky jsou vzájemně tesařsky propojeny. Vnitřní stěny jsou konstrukčně zavětrovány šikmými vzpěrami, obvodové stěny jsou v horním patře ztuženy OSB deskami, které jsou součástí skladby stěny a plní zároveň funkci parotěsné zábrany. Stropní trámy v 2. np jsou sbíjené.
Fasádu v přízemí tvoří celoplošné pevné zasklení izolačním sklem kotveným do nosných sloupků konstrukce, malá větrací výklopná okna a francouzská okna. Plášť provětrávané fasády v horním patře domu je z nehoblovaných prken ošetřených ochranným nátěrem.
40 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
no toto?
hetzer
10.06.08 09:19
skvele
Matej Farkas
10.06.08 02:46
ziadost
Ján Bátora
10.06.08 04:53
Ján Bátora
hetzer
10.06.08 08:27
Nádhera
Daniel John
10.06.08 11:31
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od SPORADICAL architektonická kancelář