Nízkoenergetické domy

Nízkoenergetické domy
K vypracování návrhu nízkoenergetických domů pro město Svitavy byl nizozemský ateliér Mecanoo vyzván PRC Building centrem v rámci probíhající výměny projektů mezi zeměmi bývalého východního bloku.
Domy jsou situovány na okraji města jako součást jeho rozvojového projektu, který zahrnuje okolo stovky rozličných bytových objektů - od sedmipodlažních po rodinné. Zmíněný projekt počítá s dvaceti nízkoenergetickými domy. Na kosodélníkové parcele byly realizovány čtyři dvojdomy a dva solitérní rodinné domy. V konceptu je vedle úspor energie počítáno i s možností dalšího rozšiřování. Jednou z podmínek pro budoucí dostavbu bylo, aby se domy nerozšiřovaly směrem do ulice. "Svépomocná zóna" je proto umístěna mezi domy, ohraničena lomenou zdí a zadními fasádami. V tomto prostoru je možné vytvořit různé typy rozšíření, například zimní zahradu nebo samostatný pokoj. Uvnitř domu mohou přídavné trámy mezi obývacím pokojem a prázdným prostorem případně nést podlahu dalšího pokoje.
Kombinací holandských a českých znalostí a technologií z oblasti nízkoenergetických a ekologických budov byl vytvořen pilotní projekt pro Českou republiku. Aktivní využití sluneční energie (kombinace plynu a slunce), její pasivní využití, samoregulační větrací zařízení a vysoká míra zateplení snižují spotřebu energie hluboko pod průměr.
Objekty jsou založeny na betonových pasech. Nosné obvodové zdivo je z bloků Porotherm. Pohledově se v interiéru uplatňuje část stropní konstrukce z trámů z lepeného dřeva. Nedílnou součástí řešení domků je zelená střecha s extenzivní zelení. Střešní vrstvy jsou navrženy tak, aby střecha byla bezúdržbová.
K pokrytí celkové spotřeby tepla slouží hybridní kondenzační plynový kotel s dostatečným výkonem. Kotel je propojen solárním systémem, který dle možností ohřívá topnou vodu v kolektorech umístěných na šikmé části střechy. Místnosti jsou vytápěny standardními radiátory, případně podlahovým vytápěním.
Dům je realizován částečně z vlastních prostředků, částečně z dotací a částečně z úvěru spláceného po dobu patnácti let.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Mecanoo