The Caballero Factory

The Caballero Factory
Autor: GROUP A
Adresa: Saturnusstraat, Den Haag, Nizozemí
Projekt:2003
Realizace:2004-06
Užitná plocha:7900 m2


Caballero Fabriek, umístěná v budově bývalé továrny tabákových výrobků, dnes hostí kanceláře a studia malých, začínajících společností z oblasti informačních a komunikačních technologií, médií a kultury. Majitel budovy - město Haag, chtělo budovu sociální, v níž by bylo snadné budovat vazby a kontakty.

GROUP A interpretovala toto přání ve svém prostorovém konceptu, jenž stimuluje kreativní a inovativní aktivity, stejně jako propojování odlišných společností a oborů. Z tohoto důvodu zaujímají společné prostory a místa setkávání centrální pozici.

Původní tovární budova z roku 1953 byla ponechána netknuta; pozdější dostavby byly odstraněny. Industriální charakter zůstává intaktní, zatímco nové funkce se vymezují odlišným designem. Páteř budovy představuje nově vytvořená chodba, jež se v místě určeném k setkávání zdvojuje. Je zde umístěna kantýna, hala a centrální recepce. Chodba spojuje 56 kancelářských jednotek. Aby se ušetřil prostor a zároveň ponechal volný a prosvětlený, jsou konferenční prostory zavěšeny ze stropu v podobě dřevěných boxů. Povrch těchto i dalších prvků zůstává surový, aby se tak uchovala tovární atmosféra. Světlo představuje významný sjednocující faktor: Znovu otevřené světlíky, skleněné posuvné dveře a stěny z transparentního materiálu Rodeca vytvářejí světlý, otevřený a homogenní prostor. Potištěné plochy umístěné před hlavní fasádou definují exteriérový pohled.

První fáze projektu byla zprovozněna v červnu 2006, druhá fáze byla dokončena v září 2008.

Caballero Fabriek zvítězila v soutěži "Nieuwe Stad Prijs Den Haag 2006" (Nová cena města Haag 2006). Poprvé v historii udělování této ceny získal jeden projekt dvě ocenění. Pro tuto realizaci GROUP A hlasovala anonymně porota a 40 procent veřejnosti ji zvolilo za svůj nejoblíbenější projekt rekonstrukce daného roku.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od GROUP A