Řadové rodinné domky v Rudníku

Řadové rodinné domky v Rudníku
Kolonie 18 startovních řadových domků v Rudníku je jednou z mála staveb, které snesou evropské kritické měřítko. Jedinečný příklad "nové věcnosti", která k nám přišla ze Švýcarska, kde je tento styl stavění bytových domů velmi oblíbený. Mohlo by se zdát, že podobné horské prostředí Švýcarska a Krkonoš přináší stejné pozitivní reakce obyvatel domků, avšak jiná tradice a sociální podmínky přináší do duší lidí spíše skepsi.
Velkorysá urbanistická situace nabízí zajímavý kontakt obyvatel v obývacích pokojích s přicházejícími sousedy protějších domků. Tento fakt bude jistě změněn rostoucí zelení v předzahrádkách. U předzahrádek stojí za povšimnutí, že na rozdíl od vídeňských obytných domů (např. v Leopoldauerstrasse) nejsou předzahrádky nijak odděleny, tudíž vymezeny. Tak může velmi snadno docházet k nepříjemným situacím, například když vám opilý soused na zahrádce zalehne manželku apod. V době naší návštěvy však byly předzahrádky obyvateli téměř nedotknuté. Zatímco neomoderní výraz domů byl zlidštěn řemeslnými detaily. Tato fakta vedou k zamyšlení se nad přístupem neomodernismu resp. minimalismu k bydlení…
Celkově lze obytné domy v Rudníku označit za zdařilou realizaci na nepravém místě. Fenoménem krkonošských vesnic je jejich brutální roztahanost, kdy se jednotlivé samoty střídají i několik kilometrů. Podobně je tomu i u Rudníku, kde nechápu výběr staveniště. Sevření stávající zástavbou a rušnou komunikací životu moc nesvědčí. Paradoxně o kus dál začíná KRNAP, nicméně limity staveniště vedly k vytvoření dřevěné oddělující stěny, která sehrává velmi důležitou roli v celé kompozici.
Příjemné bydlení je navíc narušeno zajímavým stavebním projektem a samotnou realizací, která přibližuje interiéry k surovosti rodinných domů Tadaa Anda, které nejsou v zimě vytápěny. Rudníčani bojují s vlhkostí a provizorností…
Pokud by startovní řadové domky stály ve městě, kde by nabízely typ neomoderního bydlení pro širší zájmovou skupinu, dal bych jim jedničku, vzhledem k místu, kde vyrostli dostávají dvojku.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
formalizmus
chitektar
02.03.07 11:29
název pořadu
viktor smolski
02.03.07 01:40
ct
veisser
04.10.07 02:39
pro chitektar
věra
05.10.07 02:37
soukromí
elvira
03.12.08 06:24
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ARCHTEAM