Yakisugi House

Yakisugi House
Adresa: Nagano, Japonsko
Realizace:2007
Zastavěná plocha:150 m2


Jako každá Fujimoriho stavba má i Yakisugi house svůj zvláštní půvab a není to pouze pruhovanou fasádou, ale především svojí formou a zasazením v intravilánu Nagana. Yakisugi house lze jednoduše přeložit jako opálený dům. Plášť je totiž tvořen dřevěnými prkny opálenými tradiční japonskou technikou, kdy se dohromady spojí vždy tři, tak aby tvořily trojúhelníkový komín v němž se založí oheň. Dřevo je tak ideálně chráněno proti škůdcům a povětrnostním vlivům.

Jednou z Fujimoriho myšlenek je, že "když navrhujete dům, musíte jeho obyvatele přijmout za své příbuzné" a to platí i zde, klienty jsou starší pár kolem 65let, kteří vlastní rozsáhlé polnosti v okolí a ve svém nadcházejícím stáří se rozhodli pro nový domov. Při setkání Fujimoriho s majitelem jsme na chvíli získali dojem, že se znají od dětství. Nejprve jsme obešli s nadšením dům ze všech stran, prošli zahradou s nízkým bambusem, poseděli na terase objektu, který byl součástí pozemku již na začátku stavby a v rámci stavebních prací na novém domě byl opraven a opatřen novou fasádou. Při prvním pohledu je jasné, že dům nevychází z tradičních japonských forem, ale čerpá z Fujimoriho cestovních inspirací a teoretické činnosti.

Poté co se začalo pomalu stmívat jsme byli pozváni dovnitř. Dům je navržen, tak aby v něm mohli pohodlně žít dva lidé a nesmí zde chybět čajovna, která levituje v nejvyšším bodě domu a vstup do ní je umožněn po žebříku přímo z hlavní obytné části. Čajovna poskytuje nebývalý výhled na okolní stavby a především na vrcholky hor na horizontu. Dřevěná konstrukce domu se místy propisuje do interiéru. Hlavní obytný prostor je převýšený a stěny jsou obloženy precizně opracovanými dřevěnými prkny, hlavním motivem je zde půvabný krb vykládaný, jak jinak než, opálenými uhlíky, přičemž při naší návštěvě se v přikládání polen střídal sám Fujimori s majitelem domu. Yakisugi house jsme prošli od shora dolů, přes dvě ložnice, skrytou pracovnu s posvátným výklenkem, který jakoby vzdáleně připomíná momenty z křesťanských sakrálních staveb až po technické zázemí domu. To navazuje na přesah střechy tvořící plochu pro dva vozy. Návštěva domu v nás zanechala příjemnou vzpomínku na vyprávění historek ze stavby a zároveň porozumění tomu co by se dalo nazvat maximálním pochopením mezi klientem a architektem. O tom, že zůstanou přáteli i nadále nebylo vůbec pochyb.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Čajovna
Pavel Kreuziger
08.05.08 10:17
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Terunobu Fujimori