Brokešova vila

Brokešova vila
Litomyšl se stala během posledních deseti let skvělým podhoubím pro vznik kvalitní architektury a to především zásluhou brněnských tvůrců soustředěných do Obecního domu. Je příjemné, že se architektonická kvalita nedotkla jen veřejných budov, ale i privátní sféry. Vila pro rodinu Brokešovu je toho důkazem.
Ve vilové čtvrti nevalné architektonické kvality zrealizoval Martin Rudiš kompozičně božský dům, jehož největší předností jsou proporce, práce s vnitřním prostorem, materiál a kontinuita české architektonické tradice. Proporčně ladný kvádr oděný do cihelné přizdívky (světlost cihel dává tušit netuzemskému původu zdiva…) je vytříbeně prořezán a prosvětlen okny s černými rámy. Příjemná dřevěná terasa rozšiřuje obytný prostor v přízemí a vytváří spojující motiv mezi interiérem a exteriérem. Zapuštěný bazén vytváří v zahradě kráter a přispívá k její rozmanitosti.
Interiér je provzdušněn obývacím pokojem přes dvě podlaží. Zářezy do kvádru intimně prosvětlují vnitřní prostory v už tak komplikované urbanistické situaci. Precizní volba a práce s materiály přispívá k pozitivnímu vjemu interiéru.
Brokešova vila v Litomyšli je krásným českým příkladem tohoto stavebního typu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Rudiš-Rudiš architektonická kancelář