Rodinný dům v Opavě

Rodinný dům v Opavě
Realizace:2006-07
Užitná plocha:215 m2
Zastavěná plocha:150 m2


Harmonie v jedné linii
Kromě obvykle základní představy majitelů o velikosti a funkčním uspořádání hrála při navrhování tohoto domu výraznou roli také návaznost na bezprostřední okolí. Poměrně strmý svah s obtížným přístupem s sebou vždy nese určitá omezeni, byť má příjemnou orientaci na jih a na západ. v tomto případě však architektka Ivana Dombková navíc hledala optimální řešení pro dva domy na dvou pozemcích nad sebou. Přání klienta bylo vytvořit oddělené pokoje pro dospělé děti, včetně vlastního zázemí a samostatného výstupu na vlastní terasu, relaxační prostory (saunu, posilovnu) a maximálně přitom využít hlavní přednost pozemku, krásný výhled.
Vzhledem ke konfiguraci terénu jsou pokoje dětí umístěny v přízemí a hlavní obytný prostor v patře. K maximální kvalitě bydlení přispělo také to, že architektka od počátku řešila zároveň zařízení domu. Vznikla sestava dvou obdélníkových na sebe kolmo orientovaných domů, připomínající dvě pomyslná ramena písmene L.
Už na počátku jsme se s klientem shodli na tom, ze stavba by mela zapadat do horizontu svahu a narušovat panorama co nejméně. Obdélníková stavba s plochou střechou je proto ze severní strany z větší části zapuštěna do terénu, jižní a západní fasáda jsou prosklené a dávají hlavní slovo výhledům.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Pěkný
Ondra
07.05.08 08:08
fajn
Martin Franěk
07.05.08 03:05
a vubec vic fotek!
hetzer
07.05.08 10:43
Příjemný dům,
kancius minor
08.05.08 12:49
harmonia?
fikfik
08.05.08 02:00
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od DESIGN by DONLIĆ