Vila Skalka

Vila Skalka
Adresa: Na Skalce 5, Plzeň, Česká republika
Projekt:1996
Realizace:1997-2000
Náklady:6 000 000 CZK


Pozemek
domu se nachází na rozhraní údolní nivy řeky Radbuzy v Plzni-Slovanech na okraji vilové zástavby s krásným výhledem na město. Vila je koncipována jako "obytný dřevěný most" vycházející z pevné, zděné "věže", která obsahuje vertikální komunikace a pomocné provozy domu. Celková koncepce byla do značné míry ovlivněna nepříznivými geologickými podmínkami, které si vynutily minimum opěrných prvků konstrukce a její maximální lehkost. To bylo jedním z důvodů volby lepené dřevěné konstrukce. Dalším důvodem byla shoda autora projektu i stavebníka na dřevu jako nositeli "obytnosti" a jeho schopnosti přirozeného stárnutí. S tímto ohledem byla volena i barevnost dřeva - odstín antico. Doplňkovou barvou byla logicky cihlová červeň omítky (počítá se s efektem opršení) podpořená neutrální šedí monolitického betonu. Koncepce exteriéru se prolíná i do interiérů, kde souzní přírodní cihelná dlažba COTTO s vybělenými podlahovými prkny obytných místností. Dřevo se jako stavební prvek osvědčilo a především splnilo původní záměr - rozdíl mezi zděnou "technickou" částí domu a dřevěnou "obytnou" částí je podle uživatelů domu pocitově zřetelný ve prospěch té dřevěné.

Stavba
Železobetonová konstrukce věže je doplněna cihelnými zdmi a stropy. Most je navržen jako dřevěná lepená konstrukce (podlaha) a střechu tvoří kombinované dřevěné nosníky SOLO. Opěrný sloup i terasa jsou provedeny ze železobetonu. Střecha mostu je pojata jako extenzivní "zelená střecha".

Dispozice
Vila má 3 podlaží, v nejvyšším podlaží (1.NP) je garáž a vstupní hala, v 1.PP. se nachází hlavní obytné prostory 2.PP obsahuje část pro hosty a technické zázemí domu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
základy prosím
Roman
04.12.16 10:18
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od FACT v.o.s.