Rodinný dům

Rodinný dům
Autor: ADR
Adresa: Edisonova, Petrovice, Česká republika
Realizace:1998 - 06/2000


Projekt rodinného domu v Praze - Petrovicích vznikl v roce 1999, realizace v roce 2000. Velkým problémem, ale také výzvou byl od počátku pozemek. Těsné sousedství s trafostanicí a prostranstvím pro otáčení nákladních vozidel na jedné straně a sousedství s vesnickými domy na druhé straně nenabízí mnoho prostoru pro řešení, k tomu ještě šířka parcely 13 metrů.
V návrhu jsme rozdělili pozemek po jeho délce na dvě stejné poloviny, takže na severní části stojí dům a na jižní vznikla zahrada. Abychom ušetřili místo, navrhli jsme dům na hranici pozemku. Na severní stranu je výhled na zásobovací rampu místní samoobsluhy a tak kromě vstupních dveří a dvou větracích okének jsme vyloučili veškerá okna. K západní a východní straně dům sousedí s okolními pozemky. Pouze jižní fasáda umožňovala umístění oken a proto byla navržena prosklená v plné délce. Z každé obytné místnosti je tedy výhled na zahradu a vzrostlé stromy na sousedním pozemku.
Dům stojí na rovném terénu je nepodsklepený a má dvě nadzemní podlaží. V přízemí je obytná část domu, parkovací stání, technické a sociální zázemí, v patře jsou ložnice s příslušenstvím a společenská místnost.
Fasády mají světle šedou omítku a dřevěná okna. Nebyl důvod navrhnou jinou, než rovnou střechu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ADR