Restaurace molo 22

Restaurace molo 22
Projekt restaurace vznikl jako již druhý, v rámci dlouhodobé spolupráce investorů a architekta. Zatímco v prvním případě se jednalo o trendový bar v historickém centru Prahy, tentokrát bylo cílem klientů vytvořit moderní, ale zároveň příjemnou restauraci v pražských Holešovicích. Tato čtvrť prochází v posledních letech transformací z industriální periferie na moderní obytnou a administrativní část širšího centra Prahy a s tím přicházejí i vyšší nároky na úroveň služeb.
Původním zadáním pro architekta bylo vytvořit příjemné prostředí pro každodenní stravování lidí žijících v místě a pracujících v nových administrativních objektech. Hned první návštěva v prostorách bývalé továrny Mikrotechna však odhalila mnoho úskalí, se kterými se bylo nutné následně vypořádat. Byly to velmi nízké stropy nasáklé olejem z továrního provozu, chybějící dokumentace stávajícího stavu topení a kanalizace, absence vzduchotechniky a veškerých technologií potřebných pro gastronomický provoz, chybějící vstup z ulice a vodovodní instalace, vedené v prostoru pod stropem. Netřeba dlouze popisovat nároky stavebního úřadu. (Výměna vzduchu 8000 m³/hod., kapacita lapolu 1000 jídel denně...)
Po zpracování SP došlo konečně na dlouhé diskuze o designu interiéru. Vzhledem k tomu, že odkazů na industriální minulost Holešovic je v případě rekonstruovaných objektů v okolí až příliš, bylo domluveno, že tematicky bude prostor odkazovat na holešovický říční přístav. Záměrem investora bylo navodit atmosféru kultivované, ale ne příliš drahé restaurace pro "každodenní použití". Cílem architekta bylo prosadit styl, který bude v náznacích, detailech a materiálech odkazovat k tematice přístavů a lodí, avšak za podmínky, že se v prostoru nebudou objevovat polopatická ohraná klišé, jakými jsou kormidla a rybářské sítě na zdech.
Restaurace je v provozu od ledna 2008.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
super
Adam Bitljan
31.10.08 12:30
Molo 22
mobilservis
20.03.16 06:13
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od chiaro design