Úprava vrcholu Bradlo

Úprava vrcholu Bradlo
Skalní vrch Bradlo ležící na západním okraji katastru obce Nová Hradečná je již více než století významným lokálním a regionálním turistickým cílem. Vrchol Bradla (601 m n. m.) je vyhlídkovým místem s panoramatickým rozhledem po oblasti Hané a Nízkého a Hrubého Jeseníku. Celý skalní útvar je mimoto využívaný pro horolezecký sport.
Předmětem zadání bylo navrhnout úpravu povrchu vrcholové partie a oprava dožívajícího zábradlí, s cílem zvýšit bezpečnost a komfort návštěvníků při pohybu v exponované poloze.
Navrhli jsme tedy na vrcholu ocelový rošt, který záměrně nepokrývá celou plochu skály, ale je umístěn pouze nad nejvíce nerovnou částí. Je osazen pod úrovní vrcholů vystupujících skalních segmentů a navazuje na méně členitou část skály ze strany přístupu. Žárově zinkovaná pásová ocel (v původním záměru nerezová) je natřena z přístupové strany modrou barvou a rošt tak získává "dvojí tvář" - z jedné strany modrý, z druhé zinkově šedý. Další z "dvojitých tváří" jsou pohledy ze stran, kdy rošt působí plošným dojmem, a pohledy shora, odkud dobře vidíme jeho nosnou strukturu a skálu pod ním.
Nechali jsme nahradit a doplnit stávající vodorovné prvky zábradlí, jejichž tvarování kopíruje to původní, které bylo za dlouhá léta zdeformováno návštěvníky do organického tvaru, a na horní tyči jsme navrhli ukazatele směrů, které nahrazují rozhledovou růžici.
Protože v části přístupové trasy jsou do kamene tesané stupně deformované či úplně chybí, bylo nutné vyspravit stezku doplněním jednotlivých stupňů.
34 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ochranci
vaclav
26.02.08 02:00
...
honza
26.02.08 10:02
cena
karel kriz
27.02.08 12:05
skvele
A.J.K.
27.02.08 05:42
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Tomáš Pejpek, Pavel Martinka