Transamerica Pyramid

Transamerica Pyramid
Transamerica Pyramid je nejvyšším a nejsnáze zapamatovatelným mrakodrapem v San Franciscu. Mrakodrap byl vystavěn na místě původního Montgomery Blocku a jeho 48 podlaží obchodních a kancelářských prostor šplhá do výšky 260 metrů.
Pyramida vznikala na přelomu 60. a 70. let - v období, kdy končila epocha Miese (umírá 1969), Gropia (+ 1969) a Le Corbusiera (+ 1965). Architektura výškových budov se oprošťuje od sériové výroby a uživatelské logiky. Architekt Pereira sice v autorské zprávě vyzdvihuje funkční tvar, který "přivádí více světla a vzduchu do ulic", avšak mnohem více z věže Transamerica cítíme snahu o formální oživení doposud stereotypních miesovských krabic. Inspirací původem portugalskému architektovi mohlo být John Hancock Center v Chicagu realizované v letech 1965-70. Pereira koncepci zužování hmoty po výšce dovedl v San Franciscu k nebývale elegantnímu výsledku.
Investor mrakodrapu, společnost Transamerica, si od nového sídla slibovala především vytvoření firemní ikony. Forma zvítězila nad funkcí. Namísto, aby po výšce pronajímatelných prostor přibývalo, u Transamericy je tomu naopak. Nejlukrativnějších a nejžádanějších ploch do výšky ubývá (srovnej např. s projektem věže do Singapuru od OMA). Transamerica Pyramid je tak jedním z prvních reprezentantů nastupující postmoderní architektury.
Čtyřpodlažní základna mrakodrapu vytváří svou konstrukcí v uličním prostoru loubí. Z pyramidální formy v nejvyšších patrech vystupují dvě baterie výtahů a oživují monumentální formu. Fasáda věže je pokryta obkladem z rozdrceného křemene. Díky tomu má stavba stále bělostnou barvu. Mrakodrap má 3678 oken. Uvnitř se nachází 18 výtahů.
0 komentářů
přidat komentář