Finské zastupitelství ve Stockholmu

Finské zastupitelství ve Stockholmu
Adresa: Gärdesgatan 11, Stockholm, Švédsko
Investor:Ministerstvo zahraničních věcí Finska
Projekt:1993-2002
Realizace:1999-2002
Zastavěná plocha:4520 m2
Obestavěný prostor:15990 m3
Náklady:13 305 000 USD


Budova zastupitelství se nachází v diplomatické čtvrti Djurgarden. Trojúhelníkový prostor byl poměrně těsný pro začlenění celého komplexu, který se skládá z kanceláří konzulátu, slavnostního sálu, odděleného ubytovacího křídla pro zaměstnance a – přirozeně – sauny. Oficiální rezidence velvyslance je umístěna mimo komplex zastupitelství.
Základním architektonickým rysem celé budovy je zeď (fasáda) směřující do ulice. Vysoká brána v této zdi se otevírá do jakéhosi palácovitého dlážděného nádvoří, kolem něhož se nachází kanceláře zastupitelství. Obytné křídlo má svůj vlastní vchod přes oddělené nádvoří. Oba objekty se otevírají do soukromé zahrady.
Objekt zastupitelství využívá atraktivní polohu na jižní straně historického Gärdetova pole. Oficiální část objektu se otevírá prostřednictvím hlavní zahrady do této otevřené louky. V létě vytváří zahrada extenzi slavnostního sálu. Kancelář velvyslance ve druhém patře má vyhlídku na zahradu a zvlněnou okolní krajinu.
Finské zastupitelství ve Švédsku se nesnaží představovat Finsko jako bájnou zemi vyspělých technologií. Naopak se snaží komunikovat v rovině společné paměti dvou národů s 600 lety sdílené historie. Z těchto důvodů byl při tvorbě tohoto díla jazyk jeho architektury roztažen podél časové osy do delšího časového údobí, než je obvyklé.
autorská zpráva
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kontext
petr
27.05.08 04:51
Re: kontext
Petr Šmídek
27.05.08 08:17
zobrazit všechny komentáře