Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
NOVY fullbanner
HLEDEJ v sekci     
Dům – val

Autor: HŠH architekti | Petr Hájek, Tomáš Hradečný, Jan Šépka, Lukáš Zimandl
Spoluautor: di5 architekti inženýři | Petr Lošťák, Eva Rybníčková, Aga Szóstko–Budziňska, Barbora Tupá
Adresa: Pankrác, Praha, Česká republika
Soutěž: 2007

V roce 2007 byla naše kancelář vyzvána k soutěži pro soukromého investora na řešení administrativní budovy na exponované rohové parcele v blízkosti pankráckých mrakodrapů.
To co určilo tvar i myšlenku našeho řešení bylo několik faktorů: především to byla doprava, která ze strany dálnice významně determinuje celý pozemek. Dalším významným faktorem byla velikost pozemku a jeho hranice, která je z velké části vymezena právě dálnicí spolu s nájezdovou komunikací. Tyto komunikace nejsou městotvornými prvky, které by umožnily běžný chod života, ale bariérami. Hlavně tyto důvody nás dovedly k návrhu novostavby lemující těžko zastavitelné hranice pozemku.
Výsledný tvar objektu nám pomohl vymyslet počítač. Zadali jsme hranici vymezení, která splňovala odstupy a byla maximálně možná. Zvolili jsme sklon bočních stěn, který vychází ze sklonu opěrných valů. A posledním zadáním byly příčné řezy, které definovaly kritická místa v nejvyšších podlažích. Tyto údaje vygenerovaly výsledný tvar valu.
Návrh polyfunkční budovy tedy vychází ze stanovení koncepce domu jako terénního valu vytvářejícího ochranou náruč pro zbytek pozemku. Zvolený tvar vymezuje pozemek a přináší pro celé okolí zklidňující efekt. Jemně zkosený plášť objektu je v podstatě travnatou střechou proloženou pravidelným rastrem čtvercových oken. Souvrství pláště dovoluje výsadbu trávy a intenzivní zeleně, která efektivně pohlcuje hluk ze sousedních komunikací. Parter objektu je v celém přízemí věnován obchodům a službám. Další patra pak tvoří pronajímatelné kanceláře. Vnitřní komunikace probíhají centrálně umístěnými jádry ve skeletovém systému. Úzký podélný půdorys v úrovni suterénu vyplňují garáže.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 21.12.07
Návštěvnost: 72834 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
nápad dobrý, zpracováním si nejsem moc jistý. honza 21.12.07 03:33
souhlasim m 21.12.07 10:52
roboti Vích 21.12.07 11:07
souhlas šárka 21.12.07 17:30
Lidskost P.Nasadil 21.12.07 21:08
valy ivo 22.12.07 01:18
..hlína? chitektar 22.12.07 02:04
nahodilost, jako když se sype k cestě hlína? šárka 22.12.07 08:34
Ostuda MH 24.12.07 10:06
tráva? robert 27.12.07 11:56
val david s. 27.12.07 16:39
Tráva v zimě? Martin Horáček 28.12.07 10:00
to nebude fungovat zdenda 28.12.07 10:32
V cizině to funguje! Tak proč ne u nás? Petr Šmídek 28.12.07 12:12
to bude fungovat! pavel kol. 28.12.07 13:05
:) ... fungovat to bude ztěžka chitektar 28.12.07 17:43
maskovaná reurbanizace Vích 29.12.07 10:55
...tak mě ještě chitektar 29.12.07 11:10
pro T.Š. robert 31.12.07 13:11
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.