Rodinný dům Královo Pole

Rodinný dům Královo Pole
Účel a místo stavby
Předmětem projektu je novostavba nízkoenergetického rodinného domu v lokalitě Sadová v Brně. Stavební parcela je rovinná. Jedná se o přízemní rodinný dům s pultovou střechou o půdorysných rozměrech 21,8 x 8,0 m a výšce 3,35 m nad terénem. Objekt není podsklepen.
Území stavby – převážně zahrady, v okolí několik rodinných domů. Vlastní pozemek rovinný až velmi mírně svažitý směrem do ulice. Vjezd na parcelu stávající.

Popis staveniště
Parcela v zahrádkářské kolonii u velmi málo frekventované cesty má protáhlý tvar blízký tvaru pravoúhlého trojúhelníku. Nejdelší hranice je s parcelou na severu. Z této skutečnosti vychází situování domu k severní hraně parcely i protáhlý obdélníkový tvar domu. Odstup od severní hranice je 2 metry, na tuto stranu nejsou orientována okna z obytných místností. Odstup od souseda na východě je 3,8 metru.

Dispoziční, architektonické a výtvarné řešení
Dům má tvar obdélníku o rozměrech 21,8 x 8,0 metru. Svou delší stranou je orientován k jihu. Tato orientace je výhodná z důvodu maximalizace tepelných zisků v zimním období. Vchod do domu je z jižní strany a rozděluje dispozici na dva celky – západní část společenskou, kde se nachází obývací pokoj s kuchyní a východní část klidovou s ložnicemi a nutným příslušenstvím. Veškeré obytné místnosti jsou orientovány na jih, servisní místnosti včetně kuchyně pak na sever.
Vstup domu je tvořen zádveřím s navazující komorou, ze zádveří již vstupujeme do haly, kterou je možno propojit s kuchyní i obývacím pokojem pomocí posuvné stěny a vytvořit tak jeden obytný prostor o výměře cca 60 m². Na tento obytný prostor ze západu navazuje terasa. Z haly je přístupno WC s umývátkem, z kuchyně pak technická místnost. Z haly je pak také přístup do hlavní komunikační osy klidové části – chodby. Na tuto chodbu dispozičně navazují na jih orientované pokoje – pokoj hosta, dva dětské pokoje a ložnice rodičů s vlastní koupelnou a šatnou, a na sever pak hlavní koupelna a šatna dětí.
Z východní strany v mezeře mezi domem a zdí podpírající strechu je situováno parkovací stání.
Rodinný dům je světlým dřevem obložený horizontální kvádr s východozápadní osou. V souladu s principy nízkoenergetického stavění je na sever uzavřený a k jihu do zahrady maximálně prosklený. Střecha přesahuje půdorys domu na jih o 1,5 m z důvodů přirozeného zastínění proti nežádoucímu letnímu přehřívání (slunce vysoko nad obzorem), na západ pak třímetrový přesah kryje terasu a čtyřmetrový přesah na východě přístřešek pro auto. Stínění bude zajištěno hliníkovými předokenními žaluziemi.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
dveře na WC z kuchyně
mauglee
06.12.07 07:28
podobnost čistě náhodná?
bara1979
13.12.07 12:12
asi jo
jan.vlcek
13.12.07 01:50
podoba-nepodoba
havoš
13.12.07 08:04
cena
vochoutka
18.12.07 06:43
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Adam Rujbr Architects s.r.o.