Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Rodinný dům Královo Pole

Autor: Adam Rujbr Architects s.r.o. | Adam Rujbr
Adresa: Královo Pole, Brno, Česká republika
Realizace: 2007

Účel a místo stavby
Předmětem projektu je novostavba nízkoenergetického rodinného domu v lokalitě Sadová v Brně. Stavební parcela je rovinná. Jedná se o přízemní rodinný dům s pultovou střechou o půdorysných rozměrech 21,8 x 8,0 m a výšce 3,35 m nad terénem. Objekt není podsklepen.
Území stavby – převážně zahrady, v okolí několik rodinných domů. Vlastní pozemek rovinný až velmi mírně svažitý směrem do ulice. Vjezd na parcelu stávající.

Popis staveniště
Parcela v zahrádkářské kolonii u velmi málo frekventované cesty má protáhlý tvar blízký tvaru pravoúhlého trojúhelníku. Nejdelší hranice je s parcelou na severu. Z této skutečnosti vychází situování domu k severní hraně parcely i protáhlý obdélníkový tvar domu. Odstup od severní hranice je 2 metry, na tuto stranu nejsou orientována okna z obytných místností. Odstup od souseda na východě je 3,8 metru.

Dispoziční, architektonické a výtvarné řešení
Dům má tvar obdélníku o rozměrech 21,8 x 8,0 metru. Svou delší stranou je orientován k jihu. Tato orientace je výhodná z důvodu maximalizace tepelných zisků v zimním období. Vchod do domu je z jižní strany a rozděluje dispozici na dva celky – západní část společenskou, kde se nachází obývací pokoj s kuchyní a východní část klidovou s ložnicemi a nutným příslušenstvím. Veškeré obytné místnosti jsou orientovány na jih, servisní místnosti včetně kuchyně pak na sever.
Vstup domu je tvořen zádveřím s navazující komorou, ze zádveří již vstupujeme do haly, kterou je možno propojit s kuchyní i obývacím pokojem pomocí posuvné stěny a vytvořit tak jeden obytný prostor o výměře cca 60 m². Na tento obytný prostor ze západu navazuje terasa. Z haly je přístupno WC s umývátkem, z kuchyně pak technická místnost. Z haly je pak také přístup do hlavní komunikační osy klidové části – chodby. Na tuto chodbu dispozičně navazují na jih orientované pokoje – pokoj hosta, dva dětské pokoje a ložnice rodičů s vlastní koupelnou a šatnou, a na sever pak hlavní koupelna a šatna dětí.
Z východní strany v mezeře mezi domem a zdí podpírající strechu je situováno parkovací stání.
Rodinný dům je světlým dřevem obložený horizontální kvádr s východozápadní osou. V souladu s principy nízkoenergetického stavění je na sever uzavřený a k jihu do zahrady maximálně prosklený. Střecha přesahuje půdorys domu na jih o 1,5 m z důvodů přirozeného zastínění proti nežádoucímu letnímu přehřívání (slunce vysoko nad obzorem), na západ pak třímetrový přesah kryje terasu a čtyřmetrový přesah na východě přístřešek pro auto. Stínění bude zajištěno hliníkovými předokenními žaluziemi.












Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Martin Rosa, 07.12.07
Návštěvnost: 93729 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
dveře na WC z kuchyně mauglee 06.12.07 19:12
podobnost čistě náhodná? bara1979 13.12.07 12:23
asi jo jan.vlcek 13.12.07 13:09
podoba-nepodoba havoš 13.12.07 20:42
cena vochoutka 18.12.07 18:51
ta dispozice Michie 16.09.08 17:55
střecha Martin 17.09.08 13:39
domeček Petr Pařízek 24.11.10 09:03
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.