Rodinný dům Jehnice

Rodinný dům Jehnice

Účel a místo stavby

Situace
Parcela v jižní cčásti obce Brno – Jehnice v lokalitě nově stavěných domů má přibližný obdélníkový tvar o stranách 23x33 m. Dům je situován v západní části pozemku u nově vybudované ulice.

Architektonické řešení
Přízemí je tvořeno zděným bíle omítnutým kvádrem. Podkroví je odlehčené, obložené dřevěnými lamelami. Střecha je kryta vínově červenou keramickou taškou. Dům je bohatě prosklený směrem do zahrady a také na jih – ve směru pěkného výhledu do kraje. Na valbovou střechu navazuje pergola stínící střešní terasu. Valbová střecha přesahuje půdorys domu o cca 1,2 m z důvodu ochrany proti povětrnosti a z jihu také přirozeného zastínění proti nežádoucímu letnímu přehřívání (slunce vysoko nad obzorem). Jako stínící prvky s doplňkovou tepelně izolační funkcí slouží hliníkové předokenní žaluzie.

Dispoziční řešení
Přízemí je děleno na dvě hlavní části – společenskou a klidovou. Vchod do domu je ze západní strany, ze zádveří jsou přístupny WC a podávacím otvorem též kout domácích prací navazujících na kuchyni. Přes zádveří se vstupuje do hlavní obytné místnosti (obývací pokoj a jídelna) propojené s kuchyní. Z této místnosti vede jednoramenné schodiště do podkroví. Směrem východním i jižním navazuje venkovní terasa. Klidová část přízemí je tvořena pracovnou, ložnicí, koupelnou a šatnou. Severní část přízemí je věnována garáži.
Podkroví je tvořeno schodišťovou halou s knihovnou, odkud jsou přístupny pokoj hostů, koupelna, technická místnost a střešní terasa. Z pokoje hostů je ještě jeden vstup na druhou východní terasu.
Při severní straně domu je situován nevytápěný sklep v 1.PP.
15 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
rd
Martin Cviček
26.12.07 07:53
Nějak
Krokadyl
27.12.07 10:53
....KAŠÍROVANÁ FASÁDIČKA.......
Radim Javůrek
28.12.07 04:23
dveře z garáže
Petra
28.12.07 10:21
RD
Alena
28.12.07 03:51
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Adam Rujbr Architects s.r.o.