Pavlačové domy

Pavlačové domy
Autor: Hannes Meyer
Adresa: Peterholzstrasse, Mittelbreite, Desava, Německo
Realizace:1929-30


Za vedení školy Hannese Meyerem obdržela stavební kancelář Bauhausu od města Desavy zakázku na rozšíření sídliště Törten. Mělo jít o kombinaci nízkopodlažní zástavby a vícepodlažních bytových domů. Nakonec vzniklo pět bytových domů, z nichž každý měl 18 bytů přístupných z pavlače. Každý byt se skládal z obývacího pokoje, dvou ložnic, kuchyně, koupelny a chodbičky a měl dohromady 47 m². Domy byly vybaveny centrálním vytápěním a rozvodem teplé vody. Byty byly projektovány pro potřeby čtyřčlenné rodiny, čemuž odpovídají četné vestavěné pomůcky a detaily (obzvlášť v kuchyni). K dispozici byla společná prádelna a ke každému bytu patřil box na jízdní kola. Každý dům měl malou předzahrádku.
Pavlačové domy byly zděné z lícového zdiva se stropy z prefabrikovaných železobetonových panelů. Oproti prefabrikovaným stropům byly pavlače tvořeny monolitickými železobetonovými vykonzolovanými deskami.
V průběhu let docházelo z důvodu nedostatečné ochrany proti chladu k různému dozdívkám a zasklívání pavlačí, jakož i ke zdvojování dveří a podobně. Zasklené pavlače byly zabydlovány nájemníky a stávaly se jakýmsi společným balkonem pro sousedské aktivity.
Pro barvu lícového zdiva je těmto bytovým domům místními přezdíváno “červené bloky“. Mimo ně vzniklo v letech 1930-34 dalších sedm objektů, jejichž autorem byl Richard Paulick. Domy, pro barvu své omítky známé jako „šedé bloky“, si zachovaly obdobně vysoký standard jako jejich červení předchůdci.
Na adrese Peterholzstrasse 40 se nachází památkářsky zrekonstruovaný pavlačový dům z roku 1929, kde je k vidění i původně zařízený byt včetně původních barevných nátěrů.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Hannes Meyer